Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos’un Türkiye aleyhindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Bakan Akar, Yunan mevkidaşını mantıklı konuşmaya davet ederek, “Yunanistan, provokatif, hukuk tanımaz, kendi imzaladığı anlaşmalara dahi riayet etmeyen, uzlaşmaz ve gerginliği tırmandırıcı tavrını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos dün katıldığı bir panelde Türkiye aleyhinde ifadeler kullanarak, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini, tüm bölgeyi istikrarsızlaştırma riski bulunduğunu iddia etti. Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan, konuyla ilgili açıklama gecikmedi. Akar, Panagiotopulos’un açıklamalarını, son dönemde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki yapıcı görüşmeler ve yaz döneminde gerginliği düşürmeye yönelik gayretlerle örtüşmeyen bir söylem ve eylem olarak değerlendirdi.



BAKAN AKAR, YUNAN MEVKİDAŞINI MANTIKLI KONUŞMAYA DAVET ETTİ


Bakan Akar, “Değerli meslektaşımı bencillikten, duygusallıktan uzak makul, mantıklı, adil ve objektif olarak ülkelerimiz arasındaki antlaşmalar, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde düşünmeye ve konuşmaya davet ediyoruz” diyerek Ortadoğu gibi bir coğrafyada Türkiye’nin, barış ve istikrara katkı sağlayan önemli bir ülke olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin sorunların çözümünde uluslararası hukuk, diyalog ve iyi komşuluk ilişkilerini esas aldığını belirten Akar, “NATO içinde de Türkiye’nin konumu ve verdiği katkı yadsınamaz” dedi. Bakan Akar, şunları kaydetti:

“YUNANİSTAN, PROVOKATİF TAVRINI SÜRDÜRMEKTEDİR”


“Uluslararası hukuk söylemini dilinden düşürmeyen, Türkiye’yi her fırsatta uluslararası hukuka saygılı olmayan ülke olarak itham eden Yunanistan, Türkiye’nin tüm olumlu ve yapıcı çabalarına rağmen provokatif, hukuk tanımaz, kendi imzaladığı anlaşmalara dahi riayet etmeyen, uzlaşmaz ve gerginliği tırmandırıcı tavrını sürdürmektedir. Ayrıca, Yunanistan, NATO’ya milli imkanlarımızla sunduğumuz ve müttefiklerin desteklediği, müşterek eğitim merkezimize dahi basit gerekçelerle inatla karşı çıkıyor. Üstelik bu eylemlerini haklı göstermek için de gerçeklerden uzak, olumsuz ve tahrik edici açıklamalarda bulunmaktadır. İşin esası şudur ki, Yunanistan’ın tahrik maksadıyla yaptığı tatbikatlar, anlaşmalara aykırı şekilde gayri askeri statüdeki adaları silahlandırması, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı ve akla mantığa sığmayan talepleri gerginliği artırmaktadır. 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarının açık hükümlerine rağmen gayri askeri statüdeki adalar kime karşı ve niçin silahlandırılmaktadır? Antlaşma hükümleri açıkça ortadadır ve muhataplarımız bunları gayet iyi bilmektedir.

“BUNUN TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ÖRNEĞİ YOKTUR”


Akar, Yunanistan’ın, 6 deniz mili karasularına karşın 10 millik hava sahası iddiasında bulunduğunu da hatırlatarak, “Bunun tarihte ve günümüzde örneği yoktur” dedi.

YUNANİSTAN’IN İNSANLIK DIŞI UYGULAMALARI


Akar, Türkiye’nin düzensiz göçmenler konusunda büyük fedakarlıklar gösterdiğinin altını çizerek, “Yunanistan ise uluslararası hukuka aykırı ve insanlık dışı uygulamalarla, Ege Denizi’nde kadın ve çocuklar dahil göçmenleri geri itmeye devam etmektedir” ifadelerine dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim