Pil

Pillerin geri dönüşümünün sağlanması hem ekonomik hem de çevresel açıdan önem taşır. Atık pillerin içerisinde bulunan civa, kurşun, kadmiyum gibi zararlı elementler toprağa karıştığında besin zincirine zarar verir. Bunu engellemek amacıyla atık piller ya bu elementlerden bertaraf edilir ya da tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülür.

Plastik

Çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunan plastik şişeler ve kutular, en fazla geri dönüşüme giden ev atıkları arasında yer alır. Plastik atıkların, normal şartlarda doğaya karışması çok uzun yıllar aldığı için geri dönüşümleri oldukça önemlidir. Plastik atıklar geri dönüşüme uygun çöp konteynırlarına atılarak ve normal çöpler içerisinden ayrılarak geri dönüşüm işlemine dahil edilir.

Kâğıt

Ülkemizde orman kaynakları kâğıt üretimine paralel olarak gelişim gösteriyor. 1 ton kâğıt üretimi için takriben 3 metreküp ağaca ihtiyaç vardır. Dolayısıyla geri dönüşüm açısından en önemli atıklardan birisi de kuşkusuz ki kâğıt. Kâğıtların geri dönüşümü ile hem enerji kaynaklarından hem de orman kaynaklarından büyük ölçüde tasarruf sağlanır.

Cam

Cam günlük hayatımızda sıkça kullanılan ve aynı zamanda da geri dönüşüme giren malzemeler arasında en üst sıralarda yer alır. Camın geri dönüşümü renkli ve renksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Geri dönüşüm yoluyla kullanılmış cam parçalarından tekrar cam imal etmek, sıfırdan cam üretimine göre daha az enerji harcanmasına yarar.

Yazıcı Tonerleri

Boş yazıcı tonerleri de geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilen ev ve iş atıkları arasında yer alır. Tonerler üzerinde yapılan geri dönüşüm işlemleriyle hem parçalar tekrar kullanılabilir hem de yeniden dolum sağlanır.

Atık Yağlar

Atık ve kullanılmış yağlar, günümüzde hem insan sağlığını hem de doğayı tehdit eden unsurların başında gösterilir. Genellikle kızartılarak yapılan ev yemeklerinin ardından baş gösteren bu problem çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülerek yarı mamul ve ürün olarak geri dönüştürülür.

Metaller

Günlük yaşantınızda sıkça kullandığınız; alüminyum içecek kutuları, alüminyum folyolar, tenekeler, konserve kutuları ya da eskimiş kabloların geri dönüşümüyle yüksek oranda enerji tüketiminin önüne geçilebilir. Ayrıca metallerin geri dönüşümüyle çevrenin korunmasına katkı sunmanın yanı sıra insan sağlığına zarar verecek metal atıkların da doğada birikmesi engellenebilir.

Editör: TE Bilişim