Doktorlar ve danışmanlardan gelen çelişkili açıklamalar bir kaosa yol açarken, CNN International 'Trump'ın alternatif koronavirüs gerçekliği parçalanıyor' manşetini attı.

31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in dünyaya duyurduğu ilk vakanın üzerinden dokuz ay geçerken, salgını bugüne kadar küçümseyip gribe benzeten ABD lideri Donald Trump'ın koronavirüse yakalanması yerküreyi allak bullak etti.

Test sonucu pozitif çıkan ve hastaneye kaldırılan ABD Başkanı Donald Trump, bu sabaha karşı Walter Reed Askeri Hastanesi'ndeki odasından çekilmiş bir video mesajı Twitter hesabından paylaştı.

'Gerçek testin' önümüzdeki günlerde olacağını belirten Trump, "Buraya geldiğimde çok iyi hissetmiyordum, şu anda çok daha iyi hissediyorum. Beni geri döndürmek için herkes çok çalışıyor, sanıyorum yakında geri döneceğim" dedi.

Kravatsız haliyle biraz yorgun gözüken Trump, geçmiş olsun dileklerini iletenlere teşekkür edip "Bu koronavirüsü ya da her ne diyorsanız onu tamamen yeneceğiz. Önümüzdeki birkaç gün nasıl olacak bilmiyoruz, sanıyorum gerçek bir test olacak" ifadesini kullandı.

Trump’ın yorumları, sağlık durumuna ilişkin yetkililerden farklı açıklamalar yapılmasının ardından geldi. Beyaz Saray’dan bir grup doktor Cumartesi günü Trump’ın durumunun iyiye gittiğini ve daha şimdiden Beyaz Saray’a dönmekten bahsettiğini söyledi.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows gazetecilere yaptığı açıklamada “Başkanın hayati sinyalleri son 24 saatte çok endişe vericiydi ve önümüzdeki 48 saat de çok kritik olacak. Henüz tam olarak iyileşme başlamadı” dedi.

Bundan saatler sonra isminin açıklanmaması koşuluyla sadece baş harfleriyle Reuters’a açıklama yapan Meadows, Trump’ın durumunun 'çok iyi olduğunu' ve 'doktorların gelişmelerden çok memnun olduğunu' kaydetti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Trump’ın bir danışmanı, başkanın Meadows’un ilk yorumlarından hiç hoşlanmadığını söyledi. Konuyla ilgili başka bir kaynak ise Trump’a hastaneye kaldırılmadan önce oksijen takviyesi yapıldığını belirtti. Kaynağa göre Trump’ı hastaneye kaldırma kararı solunum güçlüğü çekmesi ve oksijen seviyesinin azalmasının ardından verildi.

Beyaz Saray doktoru Sean P. Conley Cumartesi günü gazetecilere Trump’ın solunum zorluğu çekmediğini ve Walter Reed’de oksijen verilmediğini ifade etti. Amerikan medyası ise, Trump'ın cuma günü hastaneye gitmemek için ısrar ettiğiğini ve güçlükle ikna edilebildiğini bildiriyor.

Koronavirüs tanısı 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesi Demokrat rakibi Joe Biden’ın gerisinde olan Trump’ın karşısına çıkan en son engel. Cuma günü testi negatif çıkan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çarşamba günü Demokrat başkan adayı Kamala Harris’le Çarşamba günü tartışma yayınına çıkacak.

Cuma günkü seçim kampanyasında Trump’ı büyük ölçüde doğrudan eleştirmekten kaçınan Biden, Cumartesi günü toplu taşıma işçileri sendikasına yaptığı konuşmasında başkana geçmiş olsun dileklerini iletirken, daha agresif bir ton kullandı.

Cuma günü koronavirüs testi negatif çıkan Biden gazetecilere bir dahaki testin Pazar günü olacağını belirtti. Biden, Trump’ın teşhisini halka yaptığı maske takma çağrısını desteklemek için kullandı.

Trump maske takılmasına şüpheyle bakıyordu. Trump, 208 binden fazla Amerikalı’nın ölümüne yol açan koronavirüs salgınının yarattığı tehdidi defalarca küçümsemişti.

Gelişmeleri büyük puntolorla 'Trump'ın alternatif koronavirüs gerçekliği parçalanıyor' başlığıyla duyuran CNN International ise, Trump'ın etrafındaki isimleri mercek altına aldı.

Trump'ın en yakınındaki isimlerden testi pozitif çıkan ilk kişi, üst düzey danışmanı Hope Hicks oldu. Hicks, ABD ve dünya medyasında çoğunlukla güzelliğiyle ön plana çıkarılan bir isim.

Trump'ın favori danışmanları arasındaki Hicks, seçim mitingleri için havalanan başkanlık helikopteri Marine Force One'da da sık sık seyahat ediyordu.

Beyaz Saray'da koronavirüse yakalanan Nicholas Luna. Beyaz Saray yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada Trump'a en yakın çalışan Beyaz Saray görevlilerinden birinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi. Çalışanın görevinin Trump'a gün boyu eşlik etmek olduğu öğrenildi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Adalet Bakanı William Barr'ın test sonuçları şimdilik negatif. William Bar'ın herhangi bir semptom göstermediği belirtilirken, iki siyasetçinin de günlük testlere devam edeceği açıklandı.

Sağlık Bakanı Alex Azar, İç Güvenlik Bakan Vekiil Chad Wolf ve Ulaşım Bakanı Elaine Chao'nun da testleri negatif sonuç verdi.

CIA Direktörü Gina Haspel, Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe gibi isimlere yapılan testler de şimdilik korkulacak bir sonuç vermedi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, iki haftayı aşkın bir süredir seyahatlerde.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı (RNC) Ronna McDaniel'in koronavirüse yakalandığı kesinleşti. Eski New Jersey Valisi Chris Christie, Trump'ın Biden'la canlı yayında gireceği tartışmanın hazırlıklarında yer aldı, Anayasa Mahkemesi adayının ilan edildiği organizasyona katıldı. Ve test sonucu pozitif çıktı.

Trump'ın kampanya yöneticisi Bill Stepien, yardımcı yönetici Justin Clark da yine pozitif vakalar arasında. Stepien, Trump'ın oğullarından Eric ve Beyaz Saray basın sözcüsü Kayleigh McEnany ile yan yana.

Yakın zamanda Beyaz Saray'dan ayrılacağını açıklayan ancak kampanyada aktif şekilde rol alan Trump'a en yakın isimlerden, danışmanı Kellyanne Conway'e de koronavirüs bulaştı. Conway, son olarak Beyaz Saray'daki Anayasa Mahkemesi aday törenine katıldı.

Muhtemel riskli isimler arasında öne çıkanlardan bir diğeri de, Trump tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine önerilen hakim Amy Coney Barrett. Barrett'in şimdiye kadar yapılan testleri negatif sonuç verdi.

Cumhuriyetçi Parti'nin Utah Senatörü Mike Lee ve Kuzey Carolina Senatörü Thom Tillis de koronavirüs listesine eklendi. Wisconsin Senatörü Ron Johnson da pozitif haberini alanlar arasındaydı.

Cumhuriyetçi senatörlerden Jim Jordan, Rick Scott, James Lankford, Dick Durbin, Tim Scott ve Ben Sasse ise test sonuçlarının negatif çıkmasıyla büyük mutluluk yaşadı.

Başkan Trump'ın kızı ve başdanışmanı Melania Trump, damadı ve yine başdanışmanı Jared Kushner henüz hastalığa yakalanmış değil.

Trump'ın oğlu Eric ve karısı Lara'nın da testleri negatif sonuç verdi.

First Lady Melania Trump ise, hastalığı Başkan Trump'a göre daha hafif şekilde geçiriyor.

Walter Reed Askeri Hastanesi'nin önünde ise Trump taraftarları destek gösterileri düzenliyor.

Editör: TE Bilişim