Rus Tümgeneral Yuriy Borenkov, İdlib'de ateşkesin ilan edildiğini duyurdu. İdlib Suriye'de gerilimi azaltma bölgesi olarak kabul ediliyor.

Suriye'nin İdlib kenti ağır bombandımanların hedefi halindeydi. Bombardımanlarda birçok kişi hayatını kaybederken onbinlerce kişi de evlerinden oldu.Türkiye uzlaşma sağlanması ve ateşkeş amacıyla geçen ay Moskova'ya diplomat göndermişti.

Ateşkeş ilan edildi

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Tümgeneral Yuriy Borenkov, bugünkü basın bildirisinde İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde bugün saat 14.00 itibarıyla ateşkes ilan edildiğini açıkladı.Borenkov, “Türk tarafı ile varılan anlaşmaya uygun olarak 9 Ocak saat 14.00 itibarıyla İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde ateşkes devreye girdi” ifadelerini kullandı.

Ajansa konuşan Rus general Yuri Borenkov, "Türk tarafıyla varılan anlaşmaya göre İdlib gerilimi azaltma bölgesinde 9 Ocak 2020, Moskova saatiyle 14.00'den itibaren ateşkes ilân edildi" dedi.

Türkiye, Rusya'dan bölgede ateşkes ilân edilmesini talep etmişti ve geçen ay konuyu görüşmeleri için Moskova'ya diplomat yollamıştı.

Çarşamba gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İstanbul'da yapılan görüşmede İdlib konusu gündeme gelmişti ve Erdoğan "İdlib'deki 'Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde sükunetin, İdlib konusundaki bütün anlaşmaların tamamen uygulanmasıyla sağlanması gerekliliği" vurgusunda bulunmuştu.

İdlib'de Suriye ordusunun bölgeyi tekrar kontrolüne alması için düzenlediği operasyonda yüz binlerce kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilişim