Avukat Nikolay Polozov, Kırımoğlu’na yönelik giriş yasağının 5 Mart 2034 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.

Avukat Nikolay Polozov, Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a giriş yasağı süresini 2034 yılına kadar uzattığını bildirdi. Avukat Polozov, giriş yasağının iki yıl önce uzatıldığını ama Kırımoğlu’na bunun bildirilmediğini vurguladı.

Avukatın aktardığına göre, savunma tarafı olarak, işgalcilerin Kırımoğlu’na karşı açtığı davası çerçevesinde “giriş yasağı belgesinin” ibraz edilmesi için başvuru yapıldı. FSB Anayasal Düzeni Koruma ve Terörizmle Mücadele Müdürlüğünün ilgili başvuruya gönderdiği cevapta, Kırımoğlu’na yönelik uygulanan sözde Kırım’a giriş yasağının iki yıl önce 5 Mart 2019 tarihinde 15 yıl daha uzatıldığı ortaya çıktı.

RUSYA’NIN VATANINA GİRİŞİNİ YASAKLADIĞI MİLLİ LİDER KIRIMOĞLU

22 Nisan 2014 tarihinde Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Rusya’ya 2019 yılına kadar giriş yasağının uygulandığı tebliğ edildi. 2 Mayıs’ta Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Moskova üzerinden uçakla Kırım’a gitmeyi planlıyordu. Ancak Kırımoğlu, Moskova’daki havalimanında bulunan sınırdan da geçemedi. Bundan dolayı Kırımoğlu, Kıyiv’den (Kiev) Kırım’a arabayla gitmek zorunda kaldı.

3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarı, milli liderleri Kırımoğlu’nu karşılamak için idari sınıra geldi. Kırım Tatarları, yollarını kapatan işgalci Rus askerleri ve zırhlı araçlardan oluşan kordonu yararak Kırımoğlu ile görüşmeyi başardı. İşgalci güçler tarafından yarımadaya girişine izin verilmeyen Kırımoğlu, Kıyiv’e dönmek zorunda kaldı.

VATANA GİRİŞ YASAĞI İLE İLGİLİ RUSYA’DA DA DAVA AÇILDI

2014 yılının Ekim ayı sonunda avukat Mark Feygin, Kırımoğlu’na Kırım’a girişi yasaklayan Federal Göç Servisine karşı dava açıldığını bildirdi. Ancak Rusya Federal Göç Servisi, yasağa ilişkin herhangi bir karar kabul etmediğini savundu.

KIRIMOĞLU’NUN KIRIM’A GİRİŞİNİ FSB YASAKLADI

Daha sonra avukat Mark Feygin, Kırımoğlu’nun Kırım’a girişini Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) yasakladığını açıkladı. 14 Nisan 2016 tarihinde yapılan duruşmada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanması nedeniyle Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) karşı açılan dava, “devlet sırrı” olarak sınıflandırıldı. 

RUS MAHKEMESİ KARARINI VERDİ

Mayıs 2016’da Moskova Şehir Mahkemesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yönelik uygulanan Kırım’a girişi kararı onadı. Kırımoğlu’nun avukatı Mark Feygin, “Başvurumuz kabul edilmedi. Başka hiçbir şey açıklayamam, çünkü dava gizli ve içeriksiz” şeklinde açıklama yaptı.

Aralık 2016’da Moskova’daki Rusya Yüksek Mahkemesi, Moskova Şehir Mahkemesinin Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Rusya’ya girişinin yasaklanması ile ilgili kararına temyiz dilekçesini inceleyerek giriş yasağı kararını onadı.

DAVA, AİHM’E GÖNDERİLDİ

Kırım Tatar halkının milli liderinin Kırım’a giriş yasağı ile ilgili davanın Rus yargı mercilerinden geçmesi ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderildi.

Editör: TE Bilişim