Trump: Rusya'ya yaptırımlar 3 Eylül'den önce gelebilir
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve ticaret ortaklarına yönelik yeni yaptırımların 50 günlük sürenin dolmasından önce yürürlüğe girebileceğini açıkladı. Beyaz Saray'dan İskoçya'ya gitmeden önce yaptığı açıklamada Trump, "Rusya'ya ikincil yaptırımlar uygulamak zorunda kalabiliriz" dedi ve bu yaptırımların 3 Eylül'den önce yürürlüğe girip girmeyeceği sorusuna "Belki" yanıtını verdi. İkincil yaptırımlar, Rusya ile iş yapan ülke ve şirketlere ağır gümrük tarifeleri getirilmesini öngörüyor.
Moskova, Trump'ın yaptırım tehditlerini Kiev'i savaşı sürdürmeye teşvik eden sinyaller olarak nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, ikincil yaptırımların Moskova'nın politikalarını değiştirmeyeceğini ve egemen ve kararlı yolunda ilerlemeye devam edeceklerini belirtti. Öte yandan, Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında doğrudan bir görüşmenin gerçekleşeceğini söyledi. Görüşmenin zamanı ve şekli hakkında net bir bilgi vermeyen Trump, görüşmenin üç ay önce gerçekleşmesi gerektiğini ancak mutlaka gerçekleşeceğini ifade etti.
Kremlin, Putin-Zelenski görüşmesinin ancak nihai barış anlaşmasını imzalamak için ve uzman düzeyinde tüm teknik çerçeve ve anlaşmalar hazırlandıktan sonra gerçekleşebileceğini vurguladı. Moskova ayrıca, savaş hali nedeniyle seçimleri erteleyen Zelenski'nin hukuki yetkisini de sorguluyor ve böyle bir anlaşmanın hukuki geçerliliğinin tartışmalı hale gelebileceğini belirtiyor. Ukrayna ise görüşmeyi barış sürecinin kilit parçası olarak görüyor ve İstanbul'daki müzakerelerde böyle bir zirvenin savaşın sona erdirilmesi için olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi. Rusya, barışın Ukrayna'nın tarafsızlığı, sahadaki mevcut coğrafi gerçekliğin tanınması, askerden arındırma ve seçimlerin 100 gün içinde yapılması gibi taleplerin yerine getirilmesiyle mümkün olacağını belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.