Business Insider, gazeteci Woodward’ın 15 Eylül’de piyasaya çıkacak olan kitabından bazı yeni bölümlere ulaştı. Buna göre Trump, Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman için, ‘onun k.çını ben kurtardım’ dedi.

‘BUNDAN DOLAYI BÖBÜRLENİYOR’

Business Insider’ın elde ettiği bölümlere göre Trump, Muhammed bin Selman’ı nasıl koruduğunu ‘övünerek’ anlatıyor: “Başkan Donald Trump, Amerikan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın vahşi bir şekilde öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı kongre soruşturmasından kurtardığı için böbürleniyor.”

Trump’a “Washington Post’taki herkes Kaşıkçı’nın öldürülmesinden dolayı çok üzgün. Bu gördüğüm en korkunç şeylerden biri. Siz de böyle söylemiştiniz” diyen Woodward, aldığı yanıtı kitapta şöyle aktarıyor: “Trump söze ‘Evet ama İran da her gün 36 kişiyi öldürüyor’ diye başladı. Ben de yeniden Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili sorular sorarak konuşmayı yeniden başa döndürdüm ve Muhammed bin Selman’ın cinayetteki rolüyle ilgili ne düşündüğü konusunda Başkan’ı sıkıştırdım. Trump da yanıt olarak ‘Onun k.çını ben kurtardım. Kongre’yi onu rahat bırakma konusunda ikna eden bendim. Onları durdurabildim.’ dedi.”

Kitabın ilgili bölümüne ulaşan ve haberi yayımlamadan önce Beyaz Saray’ı arayan Business Insider, Saray’ın yorum yapmaktan kaçındığını yazdı. Haberin yayımlanmasının ardından bir gazeteci, Trump’a “Suudi liderin ‘k.çını’ kurtardım derken ne demek istediniz?” diye sordu. Trump, “Bunu senin düşünüp bulman gerekecek” diye yanıt verdi.

‘BÖYLE BİR ŞEY YAPTIĞINI SÖYLEMEDİ’

Kitaba göre Trump, 22 Ocak’ta Woodward’la yaptığı görüşmede “Ne demek istediğini anlıyorum, evet ben çok fazla müdahil oldum. Olayın tümüyle ilgili her türlü bilgiye hakimim” dedi ve ekledi: “Suudi Arabistan, ABD ürünlerine milyarlarca dolar harcadı. Muhammed bin Selman masum olduğunu söylüyor. Her zaman böyle bir şey yapmadığını söylemeye de devam edecek. Herkese aynı şeyi söylüyor ve açıkçası ben de böyle söylediği için mutluyum. Sana da, Kongre’ye de, herkese aynı şeyi söyleyecektir. Hiçbir zaman böyle bir şey yaptığını söylemedi.”

Woodward’ın “Siz bunu yaptığına inanıyor musunuz?” sorusuna Trump “Hayır, yapmadığını söylüyor” yanıtını verdi. Woodward “Biliyorum ama siz bu söylediğine gerçekten inanıyor musunuz?” diye sorarken Trump sözünü yarıda keserek şunları söyledi: “Bunu yapmadığını çok güçlü şekilde söylüyor. Bob, çok kısa bir zaman içinde 400 milyar dolardan fazla harcadılar. Ve biliyorsun ki Ortadoğu’da ve çok büyükler. Dini yapılar onlarda olduğu için gerçek gücü ellerinde tutuyorlar. Petrolleri var, kendi dinleri için çok önemli olan büyük yapıları var. Bunu biliyorsun değil mi? Biz olmasaydık orada bir hafta bile kalamazlardı.”

‘Öfke (Rage)’, Watergate skandalını ortaya çıkaran Woodward’ın Trump’ın başkan olduğu döneme dair çıkaracağı ikinci kitap olacak. Deneyimli gazeteci Woodward, kitabı yazarken aralık-temmuz ayları arasında Trump ile 18 defa; üst düzey Beyaz Saray yetkilileri ve Trump yönetiminde daha önce görev almış isimlerle de birçok röportaj yaptı. 

Editör: TE Bilişim