ABD Başkanı Donald Trump, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel’de soğuk bir karşılama ile karşılaştı. Belçika Başbakanı Charles Michel karşılamaya gitmezken, kırmızı halı da yoktu. Başkan Trump’ı ABD’li büyükelçiler karşıladı. Diplomatik kaynaklar geçen yıl Trump’ın Brüksel karşılaması ile bu seneki karşılama arasında büyük farklar olmasını, diplomatik ilişkilerdeki soğukluğa bağlıyor.

ABD Başkanı, Avrupa Birliği ülkelerinin savunma harcamalarını artırmasını istiyor. Trump attığı bir dizi tweette Avrupa’yı ABD’yi kullanmakla suçladı ve Avrupalı ülkelerin NATO içindeki savunma harcamalarını artırmaları gerektiğini savundu. Bir diğer sorun ise AB’nin tarım ürünlerine getirdiği kotalar. Başkan Trump bu iki konuda AB’yi eleştirirken, AB Başkanı Donald Tusk, "yardımlaşma paradan daha önemlidir" açıklamasını yaptı.

Başkan Trump sabah saatlerinde Brüksel merkezde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ikili bir görüşme gerçekleştirdikten sonra, 29 ülke liderlerinin katılımı ile gerçekleşecek olan NATO Zirvesine katılacak.

Kaynak: iha