Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir. İran'da 
Tebriz kenti tarih boyunca edebiyatla içli dışlı olmuş ve edebiyat alanına oldukça önem verildiğini,Şairler Mezarlığı’na sahip olan dünyadaki tek kent olmasından anlaşılıyor.Şairler mezarlığına her ne kadar Şairler Mezarlığı olarak adlandırılsa da bu mezarlığa sadece dönemin şairleri defnedilmemiş, bu mezarlığa dönemin ünlü yazarları, önde gelen bilim adamları ve döneminde oldukça etkili olan mutasavvufların mezarları da bu bölgede yer almaktadır.
İran’ın Tebriz Kent’inde yer alan Şairler Mezarlığı’nda bulunan her bir mezarın üst kısmına camekân yaptırılmıştır. Bu camekânın iç kısmına burada döneminde yaşanmış olan bir savaşta şehit düşmüş olan bir gencin resmi, kullandığı özel eşyaları ve kur'an'a yer verilmiştir.


Tarih boyunca Şairler Mezarlığı’na defnedilmiş olan tüm şairlerin kaydı tutulmuştur. mezarlıkta toplamda 500 şairin mezarının bulunduğunu belirtmiştir.
Bunlardan bazıları şu şekildedir:

Khaganinin Naaşı
Shapur Nishapurinin Naaşı
Nasrullah Tabibin Naaşı
Aziz Khan Mokrinin Naaşı
Muhammed Hüseyin Behzat Tebrizi diğer adıyla Şehriyar’ın Naaşı
Aziz Devetabadi- Dervişin Naaşı
Şehriyarın ölümünün ardından 18 Eylül itibariyle İran’ın tüm kentlerinde “Milli Şiir Günü” olarak kutlanmış ve hala kutlanmaya devam edilmektedir.
 

Editör: Habererk Com