Eczacılar, 13 yıldır değiştirilmeyen fiyat kararnamesine dikkat çekmek için eczane kapatma da dahil, kademeli olarak eyleme hazırlanıyor.

Kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya geldiğini belirten eczacılar, borç sarmalından çıkamaadıklarını ve iflasın eşiğine dayandıklarını kaydetti.

Sene başından bu yana önce yüzde 25’lere çıkan, daha sonra yapılan kur zamlarıyla yüzde 10’lara inen ilaç yokluğu ise yeniden tırmanışa geçti.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaçlardaki bulunurluk sorununun yeniden yüzde 20’ye dayandığını, neredeyse her 5 ilaçtan birinin bulunamaz hale gelmesinin artık rutin bir durum olduğunu söyledi.

Hastaların cebinden çıkan ilaç fiyat farklarının da yüksek oranda arttığına dikkat çeken Ercanlı, “Reçetesiyle gelen bir hasta 15 gün önce 30 TL öderken, şimdi 45-50 TL ödüyor. Kamunun ödediği rakamlarda değişiklikler var” ifadelerini kullandı.

Özellikle kanser, diyabet, tansiyon hastalarını ilgilendiren ilaçlarda sorun yaşansa da bu sorunun tüm ilaç gruplarını kapsadığı ifade eden Ercanlı, hem eczacıları ekonomik darboğaza sokan hem de hastayı tedavi sürecinde ilaç bulamayarak mağdur eden temel nedenin mevcut ilaç fiyat kararnamesi olduğunu bildirdi.

Mevcut fiyat kararnamesinin değiştirilip, Türkiye’nin gerçekliğiyle bağdaşan yeni sistemlerin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Ercanlı, şöyle devam etti:

“Ülkedeki eczacıların yaşamlarını devam ettirmesinde sıkıntı yaratan bu kararname, aynı zamanda hastaların ilaca erişiminde de büyük bir engel. Türkiye’de uygulanan bu politikalar yalnızca ilaç yokluğuna neden olmuyor dünyada keşfedilen, tedaviye sunulan yeni moleküllerin yüzde 80’e yakınının da Türkiye’ye gelememesine yol açıyor. Bu da hastaların tedaviden yoksun kalmasına neden oluyor.”

Sorunun çözümüne ilişkin neler yapılması gerektiğini de açıklayan Ercanlı, kura dayalı sistemin yürüme şansı olmadığını, Türkiye’nin gerçekliğiyle bağdaşan yeni sistemlerin oluşturularak, fiyat kararnamesiyle yılda bir kez yapılan kur güncellemesinin yılda en az 2-3 kere yapılması gerektiğini söyledi.

Ercanlı, "Bunun yanı sıra depolardaki ilaçlar kritik seviyenin altına düştüğünde uyarı veren bir sistem oluşturulmalı. Uzun vadede ise çözüm net: Gerek ilaç gerek ham maddede dışa bağımlılığımızı azaltmadığımız, yeni ilaç molekülü geliştirmediğimiz ve ARGE’ye yatırım yapmadığımız müddetçe ilaçlardaki yokluğu çözmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Mevcut fiyat kararnamesinin eczacılar tarafında yarattığı olumsuzluklara dikkat çeken İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan ise, “Eczaneler tarafında 13 yıldır güncellenmeyen oranlar var. Biz de bu enflasyon ortamında masraflarımızı karşılayamamaya başladık. Sistem bizim açımızdan çöküş anlamına gelmeye başladı. Eczanelerin yarısı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya” diye konuştu.

Öte yandan, Türk Eczacıları Birliği ve 54 bölge eczacı odası başkanlarının bir araya geldiği toplantıda eylem kararı da çıktı.

Ancak henüz eylem planı oluşturmadıklarını anlatan eczacılar, ilerleyen günlerde eczane kapatma eylemleri yapabileceklerini ifade etti.

Ekonomik krizin kendilerini tükettiğini belirten ve “Eczane iflaslarının başlaması an meselesidir” açıklamasında bulunan eczacılar, ortak açıklamalarında “Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir” ifadelerine yer verdi.

Editör: Yadigar Hanım