Kanser tedavisinde aşı devrimi: Son gelişmeler
Kanser önleyici ve tedavi edici aşılar, tıp dünyasında çığır açıyor. Hepatit B aşısı, karaciğer kanseri riskini büyük ölçüde azaltarak 2000-2030 yılları arasında 38 milyon ölümü önleyebilir. HPV aşısı ise rahim ağzı, baş-boyun ve anüs kanserlerini neredeyse tamamen ortadan kaldırabilecek bir koruma sağlıyor.
HPV, kansere neden olan yedi virüsten biri olarak biliniyor ve bu tür aşılar ömür boyu koruma sunabiliyor.Özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde, örneğin Lynch sendromunda, kanser riski yüksek. Bilim insanları, bu grup için tümörlerin ürettiği antijenleri hedefleyen özel aşılar geliştiriyor.
Günümüz teknolojisi, tümör DNA’sını analiz ederek bağışıklık sistemini harekete geçiren kişiye özel kanser aşıları üretmeyi mümkün kılıyor. Bu aşılar, kanserin tekrarlamasını önleyebilir ve geleneksel tedavilere kıyasla daha az yan etkiyle umut vadediyor.
Uzmanlar, “Kanser aşıları tüm kanser türlerini tedavi etmeyecek, ancak zamanla geliştirilerek daha etkili hale gelecek. Bu nedenle araştırmalar desteklenmeli ve hastalar bu sürece dahil edilmelidir” diyor.
Hangi Kanser Türleri İçin Aşı Çalışmaları Yürütülüyor?
Melanom: mRNA tabanlı aşılar Faz 3’e ulaştı.
Pankreas ve Böbrek Kanseri: Faz 2 çalışmaları devam ediyor.
HPV’ye Bağlı Kanserler: Tedavi edici bazı aşılar Faz 3’te.
Prostat Kanseri: Bir aşı onaylandı, yenileri Faz 1-2’de.
Glioblastom, Akciğer, Kalın Bağırsak, Meme, Mide ve Yemek Borusu Kanserleri: Araştırmalar sürüyor.
Kanser aşıları, hem önleme hem de tedavi açısından umut ışığı olmaya devam ediyor. (Kaynak: Journal of Clinical Investigation)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.