Emniyet-Sen yönetiminden Faruk Sezer, Polis Akademisi'nce yürütülen polis amirleri seçme sınavında mülakat öncesindeki puanlamaya göre ilk 20'ye giren 7 aday ile ilk 10'na giren 4 adayın mülakatta kaybettiğini söyledi. Sezer, "Mülakat öncesinde 97.5 puanı olan adaya mülakatta 60 puan verip kaybettirdiler. Zaten 69 puan ortalaması sınavı kaybetmeye yetiyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) yüksek puan almasına rağmen mülakattan geçemeyen öğretmen adaylarının başka adaylara torpil yapıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaya attığı ve birçok adayın mağdur edildiği mülakat (sözlü) krizinin benzeri Polis Akademisi'nin açtığı polis amirleri seçme sınavında ortaya çıktı.

T24'ten Tolga Şardan'ın haberine göre, emniyet teşkilatına insan kaynağı sağlayan Polis Akademisi Başkanlığı, komiser yardımcısı yetiştirilmek amacıyla geçen ekimde özel bir sınav yaptı. Şardan'a konuşan Emniyet-Sen yönetiminde yer alan Faruk Sezer, mülakat öncesindeki puanlamaya göre ilk 20'ye giren 7 aday ile ilk 10'na giren 4 adayın mülakatta kaybettiğini ileri sürerek, "Mülakat öncesinde 97.5 puanı olan adaya mülakatta 60 puan verip kaybettirdiler. Zaten 69 puan ortalaması sınavı kaybetmeye yetiyor" dedi.

1000 POLİS ALINACAKTI

Teşkilatta halen polis memuru olarak görev yapan personel içinden yapılacak seçme için açılan sınava ülke genelinden yaklaşık 33 bin polis memuru başvurdu. Aktif görevdeki adaylar arasından seçilecek 925 erkek ve 75 kadın polis, komiser yardımcısı olarak yetiştirilecekti.

Sınav takvimine göre, 17 Ekim 2021 günü yazılı sınav gerçekleştirildi. Polis Akademisi'nce yürütülen sınav sürecinde, yazılı sınavın ardından 965 kişi, ikinci aşama sınavlara çağırıldı. Bunlar arasında 45 kişi haklarında devam eden çeşitli soruşturmalar nedeniyle elendi. Alınması öngörülen sayıdan daha az sayıda aday polis, sınavda başarılı oldu. Ardından yazılı sınavda başarılı olan 920 aday, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakata girdi.

SPOR TESTİ KAMERALI, MÜLAKAT KAMERASIZ

Ankara Gölbaşı'ndaki Polis Akademisi yerleşkesindeki ikili sınavın fizik testinde 17 aday daha kaybetti. Fiziki yeterlilik sınavı, daha önceki sınavlarda olduğu gibi yine kamera kaydına alındı.

Yazılı sınavın ardından Ankara'da görevli bir kaymakam başkanlığında emniyet görevlileri ve psikologdan oluşan sınav komisyonu, 903 adayı mülakata aldı.

Danıştay'ın bu konudaki aksi kararına karşın, artık devlet kurumlarının sözlü sınavlarında alışılageldiği üzere kamera kaydı olmaksızın mülakat gerçekleştirildi.

MÜLAKATI GEÇEMEYEN ADAYLAR!

Komisyon önüne çıkan adaylara yazılı sınavda sorulardan oluşan birer soru kartı çektirildi. Ayrıca, komisyon üyeleri, adayların kendilerini ifade etme durumu görmek amacıyla sohbet içinde sorular yöneltti. Kamera kaydı yapılmayan mülakat sonrasında açıklanan sonuçlara göre, 595 aday sınavı geçti. 308 aday ise mülakatı geçemedi.

Sözlü sınava giren adaylar halen emniyet teşkilatında aktif görevdeler ve sınava alınan aday sayısı, eğitime alınması planlanan aday sayısının altındayken sınav sonucu bu şekilde oluşturuldu.

KAZANANLAR KURSA BAŞLADI

Komiser yardımcılığı sınavı koşullarında ortalama 70 üzeri puan toplamayı başaran 595 polis memuru, yabancı misafir öğrenciler ve daha önceki sınavla ilgili yargı kararı sonrasında kursa girmeye hak kazanan 74 adayla beraber toplam 664 polis, amir olabilmek amacıyla 10 gün önce Polis Akademisi'nde eğitime başladı.

'97.5 PUANI OLAN ADAYA MÜLAKATTA 60 PUAN VERİP KAYBETTİRDİLER'

Şardan, konuyla ilgili Emniyet-Sen yönetiminde yer alan Faruk Sezer'le görüştü. Sezer, mülakat öncesindeki puanlamaya göre ilk 20'ye giren 7 aday ile ilk 10'na giren 4 adayın mülakatta kaybettiğini açıkladı.

Sezer, "Mülakat öncesinde 97.5 puanı olan adaya mülakatta 60 puan verip kaybettirdiler. Zaten 69 puan ortalaması sınavı kaybetmeye yetiyor" dedi.

Editör: TE Bilişim