Günde ortalama 15 milyon adet ekmeğin üretildiği İstanbul'da fırınların ardından Halk Ekmek AŞ de vatandaşların en çok tükettiği 300 gramlık ekmeğe sessiz sedasız yüzde 25 oranında zam yaptı. İstanbullu daha önce 60 kuruşa aldığı ekmeğe artık 75 kuruş ödemek zorunda. Şirket, herhangi bir açıklama yapmadan zamlı tarifeleri büfelere astı.

 

Geçen ay, 42 çeşit ekmekten 39'unun fiyatına Zam yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait İstanbul Halk Ekmek AŞ, vatandaşların en çok tükettiği 300 gramlık ekmeğin fiyatını da artırdı. Daha önce 60 kuruşa satılan ekmeğin fiyatı, 4 Şubat'tan itibaren 75 kuruşa yükseltildi. Kentteki fırınlar da ekmeğe aralık ayında yüzde 25 oranında zam yapmıştı.

Yeni yıla zam haberiyle giren İstanbulluya bir kötü haber de Halk Ekmek'ten geldi. Geçen 11 Ocak'ta 42 çeşit ekmekten 39'una 20 ile 30 arasında değişen oranlarla zam yapan şirket, 4 Şubat itibarıyla da 60 kuruştan satılan 300 gramlık ekmeğin fiyatını artırdı. En çok satılan normal ekmekle birlikte kepekli ve tuzsuz ekmek de 60 kuruştan 75 kuruşa çıktı. Böylece daha önce 42 çeşit ekmekten 39'u zamlanan listesinin tümünde fiyat artışı oldu. Zaman muhabirinin telefonla ulaştığı Halk Ekmek AŞ yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı.

ULAŞIMDAN SONRA BU ZAM İYİ OLMADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ‘Ekmek 61 kuruşa satılabilir' açıklamasından sonra Halk Ekmek'e yapılan yüzde 25'lik zam tepkiye sebep oldu. Her gün 5 ekmek aldığını söyleyen Vedat Korhan isimli vatandaş, “Yeni yılla birlikte elektrik ve su faturaları zaten kabardı. Ulaşımdan sonra Halk Ekmek'e de zam gelmesi dar gelirlinin belini büktü. Bu zamlar bin 300 lira olan asgari ücreti telafi etmek için yapıldı. Olan yine vatandaşa oldu. Şimdi ekmek için daha çok bütçe ayırmam gerekecek.” dedi.

İSTANBUL HALK EKMEK KÂR ETMEK AMACIYLA KURULMADI

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Avukat Bülent Deniz ise zamların trajikomik bir hal aldığına dikkat çekti. Bakan Faruk Çelik'in açıklaması sonucu Ankara'da Halk Ekmek'in fiyatında indirim yapıldığını hatırlatan Deniz, İstanbul'daki duruma anlam veremediğini belirtti. Günde yaklaşık 2 milyon adet ekmek üretimi gerçekleştiren İstanbul Halk Ekmek'in en büyük kamu üreticisi olduğunu vurgulayan Deniz, şunları kaydetti: “Halk Ekmek, halkın temel besin maddesi olan ekmeği piyasaya göre daha ucuz koşullarda sağlamak üzere kuruldu. Bakan'ın söylediğini dikkate alarak, buğday fiyatlarına zam gelmediyse İstanbul Halk Ekmek'in zam yapması onun kâr amacıyla hareket ettiğini gösterir. Zam yapmak yerine aksine piyasada düzenleyici olmak adına indirime gitmiş olsaydı, fırınlar yapmış olduklarını geri alacaktı.”

Fırıncı esnafına da seslenen avukat Bülent Deniz, “Fırıncılar, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun belirlediği rakama uymak zorunda değil. Bir rekabet ortamı söz konusu. Her fırıncı ekmek fiyatını kendisi belirleyecek durumdadır. Halkı ve tüketiciyi düşünen fırıncılar her zaman kârlı çıkacaktır.” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim