Merkez Bankası'nın Faiz kararını yorumlayan Esfender Korkmaz'ın açıklamalarından öne çıkan konu başlıkları şöyle:

“DÖVİZ BİZİM YUMUŞAK KARNIMIZ, REEL FAİZ VERMEK ZORUNDAYIZ”

“Merkez Bankası başkanı gösterge faizini düşürmeyeceklerini söylemişti, düşürmeyişi sürpriz olmadı. Zaten gösterge faizini düşüremezdi çünkü son enflasyon oranı buna müsaade etmiyordu. Enflasyonun %16 olduğu bir ülkede zaten nominal faizle konuşulmaz. Türkiye'nin uluslararası piyasalarda risk primi 400 baz puanın üstünde. Riskli ülke gurubundayız. Döviz bizim yumuşak karnımız, reel faiz vermek zorundayız. İktidarın iktisat politikası yok o yüzden reel faiz tek başına kalıyor. “

“O KAMU BANKALARI UCUZ DÖVİZ SATIŞINI KİMLERE YAPTI?”

“Adeta faiz ve enflasyonda oyun içinde oyun oynanıyor. Dalgalı kur politikası uygulayan her ülkede merkez bankaları döviz alım satımı yapar. Merkez bankası ucuz dövizi piyasaya değil kamu bankalarına sattı, dünyada hiçbir ülke döviz satışını kamu bankalarının üzerinden yapmaz. O kamu bankalarının kime ne kadar sattığının bilinmesi lazım, o ucuz dövizleri kimler aldı? Bu bilinmezlik ülkemizdeki güven ortamını zedeleyen şaibelerden. Dört kamu bankası o satışları kimlere yaptığını söylemesi lazım.”

“128 MİLYAR DOLARIN NEREYE GİTTİĞİNİ HESAPLAMAK KOLAY”

“128 milyar doların nereye gittiğini hesaplamak kolay, merkez bankasının rezerv hareketlerini inceleyen uzmanlar çok kolay hesaplayabilir. Kurlar 6.85 iken ucuz kurdan satış yapılmış borç hareketlerini de incelediğimiz zaman ortaya zaten yaklaşık olarak o rakam çıkıyor. Bu ucuz kur satışındaki zararı hazine karşılıyor tabi bunu da vergilerle biz ödüyoruz. Bu ucuz dolar satışının kimlere yapıldığı açıklanması lazım, halkın bunu sormaya hakkı var.”

“YA IMF'YE GİDİLECEK YA DA İKTİDAR GİDECEK”

“Türkiye 2021 yılında da cari açık verecek, ödenmesi gereken ciddi oranda dış borçlar var ve merkez bankasının rezervi ekside. Ve cumhurbaşkanı ekonomik sorun yok diyor, halkın durumu ortada ve bu şartlar altında tek kurtuluş yolu IMF. Hükümet bunu yapmazsa daha da kötü olacak, bankaların geri dönmeyen kredileri var, dış borç ortada. %20 oranında takibe düşen kredi var, bankalar bundan nasıl kurtulacak? Taze dövize ihtiyaçları var! Bu para sadece IMF'den alınabilir. Siyasi iktidar neden gitmeyi istemiyor çünkü IMF disiplinli politikalar ister, israfları kısar, cumhurbaşkanlığının üç tane sarayı olsun, kamudaki herkes Mercedes kullansın, camiye giderken bile helikopterler olsun, IMF bunların kısılmasını ister, popülist harcamaları kaldırır. Türkiye'nin kısa dönemde IMF'ye gitmesi lazım ki IMF'ye bağımlılığı sevmem ama gidilmezse halk çok sıkıntı çekecek, ya IMF'ye gidilecek ya da iktidar gider.”

Editör: TE Bilişim