Tokat, yazısında uluslar arası merkezlerin, toplumları nakit paradan arındırarak, kredi karları ve banka kartları ile harcama yapmaya yönlendirdiğini vurguladı.

Yiğit Tokat’ın yazısının ilgili kısmı şu şekilde ‘Dünya’nın en büyük ödeme sistemlerinden biri olan Mastercard Türkiye’nin geride bıraktığımız yılın Haziran ayında yaptırdığı bir araştırmada, büyük kalemlerde yapılan harcamalarda kredi kartına başvurulduğu buna karşın, yapılan 50-60 TL’lik market alışverişlerinde ise nakit paranın daha çok tercih edildiği tespit edilmiştir. Sistemin, nakit yerine kredi veya banka kartını kullandırmaya özendirmesinin görünen sebebi devletlerin kaynak maliyetinden tasarruf etmelerini, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmelerini, vergi kaçağını önlemelerini, maliyetleri daha aşağı çekmelerini sağlamaktır. Uluslararası sistem, nakitsiz bir toplum modelini yerleştirmek için var gücüyle çalışmalarına devam etmektedir. Dünya genelinde çalışmalar bu yönde sürdürmektedir. Nakitten plastiğe doğru…

Tamam, güzel… Devam edelim!

Özellikle İngiltere, Çin, İsveç ve birçok Avrupa ülkesinde kredi ve banka kartı kullanım oranında ciddi artışlar olduğu bilinmekle birlikte bu kervana Rusya da katılıyor; 2015 senesinde kart kullanım oranı yüzde 5’lik bir dilime sahipken şuan mobil ödemelerin arttığı bu ülkede yaklaşık yüzde 50’lik bir oranda banka kartı kullanımı vardır.

İyi güzel de ya biz tüketiciler, daha fazla para harcamak zorunda kalmayalım!

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, en küçük işletmelerin bile banka kartıyla alışveriş yapmalarını sağlamak için POS cihazı bulundurmalarını sağlamaya çalışacaklarını ifade ederek, “pazarcıların da en küçük satıcısının da POS cihazı olacak. Öyle bir dünya hayal ediyoruz” demiştir. Gelecek yıllarda mevcutta en güvenilir ödeme yöntemi olarak bilinen nakit para, galiba yerini tamamen dijitale ve plastiğe (kredi veya banka kartı) bırakacak gibi duruyor.

Yiğit Tokat’ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız...

Tüm yazıları için tıklayınız...

Editör: TE Bilişim