Yüksek enflasyon ile birlikte vatandaşın alımı gücü düşmeye devam ederken, bayram öncesi çarşı pazarda görülen yoğunluk bu bayram yaşanmıyor. Alışverişe gidebilenlerin oranının yüzde 37’ye kadar gerilediği bildirildi.

Cumhuriyet’ten Ali Bahadır Uzun’un IPSOS'un son anketine dayandırdığı haberine göre, ramazan ayına özel alışveriş yapmayı planlayan vatandaşların oranı yüzde 41'den yüzde 37’ye düştü. Her 10 kişiden 1’i ramazana özel alışveriş yapmayacağını belirtirken bunun sebebinin ise alım gücü düşüklüğü ve ekonomi olduğunu vurguladı. Vatandaşların yüzde 52’si bayramlık giysi alışverişi yapmadığını bildirdi.

VATANDAŞIN ANA GÜNDEMİ PAHALILIK

Vatandaşın bayram alışverişini incelemek için İstanbul Eminönü, Kadıköy ve Bayrampaşa’da çarşı ve AMV’ler gezildi. Esnaf beklediği müşteriyi bulamadığını söylerken alışverişe çıkan vatandaşın ana gündemi ise pahalılık oldu.

Eminönü’nde sokaklar dolu ama dükkânlar boş kaldı. Yerli tüketicinin alışverişinde büyük düşüşler olduğunu belirten bir esnaf, “Mal alırken de artık azar azar alıp, sattıkça yerine koymaya çalışıyoruz ama bu sefer de her devirde zam gelmiş oluyor. Bu işin sonu nereye varacak biz de bilemiyoruz. Vatandaş çikolata, şeker yerine leblebi ya, tuzlu fıstık alabiliyor” dedi.

Kadıköy’deki dükkân sahipleriyse ramazanın başında bir hareketlenme yaşandığını ancak bayrama doğru bu hareketliliğin durduğunu ve beklenen müşterinin gelmediğini söyledi.

"BAYRAM ALIŞVERİŞİ ÇOK DURGUN"

Bayramlık kıyafet için iki çocuğuyla Bayrampaşa’da AVM’ye gelen bir ev hanımı, “Çocukları alışverişe çıkarırken çekiniyoruz bir şey isteyecekler diye” dedi.

İstanbul Şekerci Pastacı Tatlıcı Esnaf Odası Başkanı Aykut Şener ise, “Şeker fiyatları yüzde 100 arttı, biz de mecburen birazını yansıtmak zorunda kaldık. Ama turist de olmayınca bayram alışverişi çok durgun geçiyor. Yerli müşterilerimiz alabilsin diye kârımızdan feragat ederek fiyatları düşürebildiğimiz kadar düşürüyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ENFLASYON RAMAZAN ALIŞVERİŞİNE DE YANSIDI

Buna rağmen tulumbanın kilosu 80, şekerparenin kilosu 120, fıstıklı baklavanın kilosu ise 240 liradan başlıyor.

IPSOS Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sidar Gedik, “Ekonomik zorluklar, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de Ramazan alışverişlerine yansımış durumda, hatta bu sene daha fazla etkilediğini görüyoruz. Vatandaşların yüzde 69’u ekonomik nedenlerle zengin iftar sofraları kuramayacağını, yarıdan fazlası da misafir çağıramayacağını belirtiyor” şeklinde konuştu.

Editör: Yadigar Hanım