İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasından bu yana karşılaştığı engeller ve zorluklar dikkat çekiyor. İmamoğlu'nun başkanlığı döneminde yaşanan bazı olaylar şu şekilde sıralanıyor:

1- Galata Kulesi, İBB’den alındı.

2-Haydarpaşa, Sirkeci Gar ihalelerinde belediye haksızca elendi.

3- İmamoğlu göreve geldiğinde AKP’li yöneticiler istifasını vermemekte direndi ve yeni kadronun gelişi geciktirilmeye çalışıldı.

4- İçişler Bakanlığı, İstanbul Vakfı’nın kurban bağışı toplamasına izin vermedi.

5- Halk Ekmek büfe sayısının artırılmasını AKP’li meclis üyeleri önce reddetti, sonradan toplumsal tepkiyle kabul edildi.

Daha sonra da ilçe belediyeler büfelerin kurulmasına engel çıkardı.

6- Sayıştay; İBB'nin annelere ücretsiz ulaşım sağlamasını, üniversite öğrencilerine eğitim yardımı yapmasını ve halk süt dağıtımını mevzuata aykırı buldu.

7- Metro için alınan krediler bakanlıkta aylardır onay bekliyor.

8- Gezi Parkı İBB’den alındı.

9- Cumhurbaşkanı aylardır sadece bir imza atmadığı için, 300 otobüs alım kredisi halen kullanılamadı.

10- UKOME’nin yapısındaki değişiklikle belediye azınlığa düşürüldü ve taksi düzenlemesi defalarca reddedildi.

11- İBB’nin pandemide topladığı bağış hesaplarına bloke kondu.

12- İBB’ye ait pek çok yer, meclisteki AKP çoğunluğu kullanılarak AKP’li ilçe belediyelere tahsis edildi.

13- İBB’ye ait “500İG gezici kütüphane eğlenerek öğreniyoruz” adlı etkinlik otobüsü, AKP'li Zeytinburnu Belediyesi ekiplerince etkinlik esnasında kaldırıldı.

14- Normalde temmuz ayında kullanılacak olan maliye katkı payı İBB’ye, ülke tarihinde ilk defa 15 gün önce, yani İmamoğlu yönetime gelmeden önce ödendi ve yaklaşık 1 milyar liranın tamamı İmamoğlu göreve gelene kadar harcandı.

15- Otogarı işleten firma, sözleşme süresi bitmesine ve İBB’nin ihtarlarına rağmen tahliyeyi gerçekleştirmemekte direndi.

16- İBB Saraçhane binasına kütüphane yapılma projesi, uzun süre koruma kurulundan geçirilmedi.

17- KİPTAŞ’ın AKP döneminde; değerinin çok üstünde aldığı arsalar, İmamoğlu seçildikten sonra, meclisteki AKP çoğunluğuyla yeşil alan ilan edildi.

18- İBB’nin Yerebatan Sarnıcı yıkılmasın diye çalışma yapma talebi, uzun süre koruma kurulunda bekletildi.

19- Danıştayın kararıyla, 25 yıldır belediye başkanında olan belediyeye bağlı iştiraklere yönetici atama yetkisi meclise devredildi.

20- İmamoğlu ikinci kez göreve geldiğinde; 100 milyonlarca liralık maaş ödeyen İBB’nin kasasında 5 milyon lira bile olmadığını açıkladı.

21- Seçim öncesinde Ekrem İmamoğlu’nun vaatlerinden biri olan 150 kreş projesi kapsamında; kreş yapılması planlanan yerlerle ilgili imar planı değişikliği teklifleri, meclisteki AKP Grubu tarafından engellendi.

22- Ekrem İmamoğlu seçimi kazandıktan hemen sonra, İBB’nin iştirak şirketlerinden Hamidiye Su’ya kamu kurumları ambargo uygulamaya başladı.

23- İBB’nin mülkiyetinde bulunan sosyal konutların, dar gelirli vatandaşlara verilmesi teklifi, İBB Meclisi’nde AKP çoğunluğuyla reddedildi.

24- AKP Meclis Grubu, KİPTAŞ’ın yaptığı lüks konutların satışına izin vermeyip; buradan elde edilecek gelirle sosyal konut yapılmasını engellendi.

25- AKP Grubu, İmamoğlu’nun istediği borçlanma taleplerini büyük oranda kesintiye uğratarak yeterli hizmetin üretilmesini engelledi.

26- İBB şirketi BELTUR’un işlettiği 48 hastane kantini, Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeleri yenilememesi nedeniyle kapandı.

Yarın Seçim Olsa Partilerin Alacağı Oylar Yarın Seçim Olsa Partilerin Alacağı Oylar

27-İBB’nin, olağanüstü durumlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım yapılmasıyla ilgili yönetmelikte yapmak istediği değişiklik, AKP Grubu'nca reddedildi.

28- Taksim Meydanı için 209.728 İstanbullunun oy kullandığı projenin uygulanabilmesi için beklenen onay, Koruma Kurulu’nda tam 208 gündür bekletiliyor. Cevap yok, açıklama yok!

29- Hafriyat alanlarının işletilmesiyle ilgili AKP grubu, hafriyat döküm alanlarından İBB’nin elde edeceği gelirden ilçe belediyelerine kaynak aktarılmasını sağlayarak İBB’nin bir geliri daha tırpanlanmış oldu.

30- İBB’nin kentsel dönüşümün cazibesini artırmak için getirdiği 'çatı katı' teklifi, AKP Grubu tarafından reddedildi.

Bu hem müteahhit açısından hem de kentsel dönüşüm yaptırmak isteyen vatandaşlar açısından cazibeyi arttıracaktı, engel olundu.

Ve daha birçok madde… İstanbul'da yaşanan bu gelişmeler, İmamoğlu'nun görev süresi boyunca karşılaştığı siyasi ve idari mücadeleleri gösteriyor.

Editör: Habererk Com