Maaşları yılda iki kez enflasyon oranında zamlanan emekliler, asgari ücrete gelen zam ile birlikte umutlu bir bekleyiş içine girdi. Asgari ücret zammı, emeklilerin maaşlarına gelecek zammı da gündeme getirdi.

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon verileri ile emekli maaş zammında 5 aylık oran netlik kazanırken, 2023 yılının ilk ayı Ocak'ta 6 aylık oran ile emeklilerin alacağı zam oranı kesinleşecek. 3 Ocak 2023 Salı günü açıklanacak olan aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından da emekli ve memur zammı şekillenecek.

Cumhuriyet.com.tr'nin Ekonomi Müdürü Bora Erdin, emeklilerin maaşlarına maksimum yüzde 20 zam yapılacağını belirterek, emeklilerin ölüme terk edileceğini savundu. 

Erdin, TELE1'de katıldığı programda asgari ücret ve emekli maaş zammına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin ancak 20 gün açlık sınırı üzerinde kalacağını iddia eden Erdin, "20 Ocak'ta asgari ücret enflasyonla birlikte açlık sınırı altında kalacak" dedi. 

HESAPLANAN ORAN ASGARİ ÜCRET ZAMMININ ALTINDA KALDI

5 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisinin alacağı zam oranı 14.04 olarak hesaplandı. Bu rakama aralık ayı enflasyon verisi eklenecek. Aralık ayı enflasyonunun 5 puan artması SSK ve Bağ-Kur emeklisinin yüzde 19'luk bir zam alması anlamına gelecek.Bu rakamlar asgari ücrete yapılan zammın çok altındaki bir oran. 

EMEKLİLER REFAH PAYININ ARTIRILMASINI BEKLİYOR

Emekliler refah payı yani enflasyon farkı dışında zam istiyor. Hangi hükümet olursa olsun yasal olarak enflasyon farkını vermek zorunda. Enflasyon farkının dışında verilecek bir oran emekliye enflasyon farkı dışında zam yapılmış anlamına geliyor. Onun için emekliler refah payını  iktidarda bekliyor. Ancak bu zor gibi gözüküyor. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK?

Geçtiğimiz yıl en düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2.500 liraya temmuz ayında ise en düşük emekli maaşı 3.500 liraya yükseltilmişti. Bu yıl da benzer bir şekilde en düşük emekli maaşının 3.500 liradan 4.500 liraya yükseltilip yükseltilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Editör: Yadigar Hanım