Kahramanmaraş merkezli ard arda gelen ve 10 ili etkileyen yıkıcı depremde çok sayıda ekip, arama kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vatandaşların enkaz başındaki umutlu bekleyişleri devam ederken, depremin beşinci gününde enkazlardan sevindirici haberler geliyor. 

RECEP YAHYA İLE BABASI, 88 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI  

Çalışmalarda Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Ebrar Sitesi'nin enkazında kalan Ozan Ramazan Güçlü (32) ile 7 yaşındaki oğlu Recep Yahya, Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ekipleri tarafından 88 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

Bursa'dan giden Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ekipleri, Kahramanmaraş'ta yıkılan Ebrar Sitesi’nde başlattığı çalışmada enkazdan ses geldiğini belirledi. Ekipler, çalışmalarını sesin geldiği bölgeye doğru yoğunlaştırdı. NAK ekipleri, apartmanın zemininde açtıkları boşluktan, önce 7 yaşındaki Recep Yahya Güçlü'ye ulaştı. Çocuğu enkazdan kurtararak sağlık ekiplerine teslim eden NAK ekipleri, yarım saatlik çalışmanın ardından da baba Ozan Ramazan Güçlü'ye ulaşarak, sağ çıkarmayı başardı. 88 saat sonra enkazdan çıkarılan baba Ozan Ramazan Güçlü ile oğlu Recep Yahya, hastaneye sevk edildi.

KAHRAMANMARAS’TA MEYDANA GELEN 7.7 BUYUKLUGUNDEKI DEPREMDE COKEN EBRAR SITESI’NIN ENKAZINDAN KALAN BABA OZAN RAMAZAN GUCLU(32) ILE 7 YASINDAKI OGLU RECEP YAHYA 88 SAAT SONRA SAG OLARAK KURTARILDI. FOTO BURSA-DHA

7 KİŞİ İÇİN ÇALIŞAN EKİP, ENKAZDAN 100'ÜNCÜ SAATTE MÜHENDİSİ YARALI KURTARDI

Hatay'ın Antakya ilçesindeki 600 Evler konutlarında sağ olduğu öğrenilen 7 kişi için çalışma yapılırken, 100'üncü saatte 30 yaşındaki inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş, yaralı olarak çıkartıldı.

Enkaza dönen 600 Evler konutlarında arama-kurtarma çalışması yapan ekipler, özel ses alma cihazı ve termal ısı ölçerlerle tamamen çöken binada 1 kişi ve yanında yarı çökmüş olan binada ise 6 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Bunun üzerine burada yoğunlaşan ekipler, 95 saatin geride kaldığı depremde göçük altındaki 7 kişiyi sağ olarak çıkarabilmek için  hummalı bir çalışmaya başladı. Takviye ekiplerinde de bölgeye sevk edilmesiyle 5 saat süren çalışmada 7 kişiden biri olan inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş, yaralı olarak kurtarıldı. Yiğitbaş, hemen  amsulans ile hastaneye kaldırıldı. Diğer 6 kişiyi kurtarmak için ekipler, zamanla yarışıyor.

HATAY'IN ANTAKYA ILCESINDEKI 600 EVLER SITESINDE ENKAZ ALTINDA KALAN 30 YASINDAKI INSAAT MUHENDISI HIKMET YIGITBAS 100 SAAT SONRA KURTARILDI.  FOTO: YUSUF KANTARLI (HATAY), (DHA)

OĞLUNA 10 GÜN ÖNCE MİSAFİRLİĞE GİDEN KADIN ENKAZ ALTINDA KALDI

Antakya'nın İnönü Bulvarı'nda bulunan Rönesans Rezidans'ta arama- kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Yüzlerce vatandaşın yaşadığı lüks rezidansta depreme yakalanan Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Çinkaya ve ailesine ulaşıldı.

Enkazdan sadece Hemşire Yasemin Çinkaya (38) sağ çıkarılırken Onkoloji doktoru Ahmet Çinkaya (43), oğulları Ali Çinkaya (11) ve kızları Pelin Çinkaya'nın (10) cansız bedenine ulaşıldı. Ancak 10 gün önce oğlu ve gelinine ziyarete gelen anne Ayşe Çinkaya'dan hala haber alınamadı.

Ayşe Çinkaya'nın kızı Pınar Serbest'in (40) eşi Halil İbrahim Serbest, Ayşe Çinkaya'dan gelecek olumlu haberi beklediklerini ifade ederek, "Sabah depremden haberimiz olunca aklımız burada kaldı. İlk başta bir şey olmamıştır diye iyi düşünmeye çalıştık. Ardından kayınbiraderim Ahmet'e ulaşmaya çalıştım. Ancak hiç cevap alamadım. Her ihtimale karşı hemen ailemi de alarak yola çıktık. Geldiğimizde bu tabloyla karşı karşıya kalınca şok geçirdik. Bölge aşırı derecede sessiz ve enkaz çevresinde neredeyse kimse yoktu. Ne yapacağımızı bilemedik. Bizim acımız asıl buraya geldiğimizde başlamıştı. Etrafımızda bulunan diğer binalarda da kimse yoktu. Depremin ciddiyetini o zaman anladık. Hemen işe koyulmaya başladık. Binalardan çıkmaya çalışanlara yardım ettik. Ancak ekipler neredeyse 24 saat sonra buraya geldiler. Hemen çalışma başlattılar" ifadelerini kullandı.

OĞLUNU ZİYARETE GİDEN ANNE ENKAZDA ARANIYOR

"Kayınbiraderlerim rezidansın hemen yanında oturuyordu. Buraya taşınalı daha 1 yıl olmadı, 8'inci katta oturuyorlardı" diyen Serbest, "Burasını da yeni ve sağlam diye aldı. Hatta ben 'Burası deprem bölgesi, buradan niye ev aldın' dedim. 'Bize 9 şiddetindeki depreme dahi dayanacağını söylediler' dedi. Kayınvalidem de yakın zamanda buraya oğlunu ziyaret için gelmişti. Maalesef ki bu zamana kadar sadece kayınbiraderimin eşi Yasemin'i kurtarabildik. Kayınbiraderim Ahmet, oğlu Ali, kızı Pelin'i ne yazık ki kaybettik. Ekiplerin dediği üzere hepsi aynı odadaymış bir tek kayınvalidem farklı bir odadaymış. Yasemin, eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle 2 gün boyunca kalmış. Gerçekten çok kötü bir psikoloji. Acımız çok büyük. Ahmet'i çok seviyordum. Ben hem Ahmet'in acısını hem de eşimin acısını çekiyorum. Acıya katlanmaya çalışıyoruz ama gerçekler gözlerimizin önünde. Çevredekilerin yüzlerine baktığımız zaman o acı tablo, çok kötü. Yani Ahmet'e mi, çocuklara mı üzüleyim? Yoksa kayınvalideme mi?" diye konuştu.

HATAY'DA DEPREMDE YIKILAN RONESANS REZIDANS ENKAZINDA ARAMA KURTARMA CALISMALARI SURUYOR. AHMET CINKAYA VE ANNE AYSE CINKAYA FOTO-ANKARA-DHA

ADIYAMAN'A ÇALIŞMAK İÇİN GİTMİŞTİ, ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

Aydın'ın Germencik ilçesinde yaşayan Mesut Uysal (30), 4 ay önce evlendikten bir süre sonra çalışmak için gittiği Adıyaman'da depremde enkaz altında kaldı. Eşi ve yakınları 4'üncü günde Uysal'ın acı haberini aldı.

Alangüllü Mahallesinde oturan Mesut Uysal, 2 Ekim 2022 tarihinde hayatını Derya Uysal ile birleştirdi. Uysal, düğünden bir süre sonra çalışmak için Adıyaman'a gitti. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde Uysal'ın da kaldığı bina yıkıldı. Eşi Derya Uysal ve yakınları 4 gün boyunca Mesut Uysal'a ulaşamadı ve gelecek sevinçli haberi bekledi. Bugün akşam saatlerinde, Mesut Uysal'ın göçük altındaki cansız bedenine ulaşıldı. Haberi alan yakınları büyük üzüntü yaşadı. Eşinin acı haberini alan Derya Uysal'ın ise 3 aylık hamile olduğu öğrenildi. Mesut Uysal'ın cenazesinin yarın memleketi Germencik'e getirilerek toprağa verileceği öğrenildi.

AYDIN'IN GERMENCIK ILCESINDE YASAYAN MESUT UYSAL (30)(FOTOGRAFTA) 4 AY ONCE EVLENDIKTEN BIR SURE SONRA CALISMAK ICIN GITTIGI ADIYAMAN'DA DEPREMDE GOCUK ALTINDA KALDI. ESI VE YAKINLARI 3 GUN ARANIN ARDINDAN UYSAL'DAN ACI HABER ALDI.(FOTO: AYDIN,DHA)DERYA UYSAL(FOTOGRATA SOLDA)

DEPREMİN MERKEZİNDE 92 SAATTE SEVİNDİRİCİ HABER

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki depremde enkaz altında kalan Mahmut Şahin (33), 92 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.

Elbistan ilçesinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremde Yeşilyurt Mahallesi’nde 6 katlı Kübra Sitesi yıkıldı. Bölgede çalışmalarını sürdüren kurtarma ekipleri Mahmut Şahin'in enkaz altında hayatta olduğunu belirledi. Bunun üzerine İsviçre ve Bulgaristan'dan gelen ekiplerin de desteğiyle Şahin'e ulaşmak için dün öğle saatlerinde tünel açıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı kurtarma operasyonunda sabah saatlerinde Şahin'e ulaşıldı. İlk müdahalesi yapılan Şahin, 92 saat sonra enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı. Başarılı kurtarma operasyonu sonrası kurtarma ekipleri birbirlerine sarılarak fotoğraf çektirdi. Elbistan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Şahin, tedavi altına alındı.

KAHRAMANMARAS'IN ELBISTAN ILCESINDE 7,6 SIDDETINDEKI DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KALAN MAHMUT SAHIN 92,5 SAAT SONRA YARALI OLARAK KURTARILDI. FOTO-OLCAY DUZGUN-KAHRAMANMARAS   

ENKAZDAKİ ÜNİVERSİTELİ ZİŞAN'I UYANIK TUTUP, 101'İNCİ SAATTE KURTARDILAR

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde yıkılan apartmanın altında kalan Zişan Kaya’nın (20) sağ olduğunu belirleyen ekipler, 8 saat boyunca Kaya’yı uyutmamaya çalıştı. Zişan depremden 101 saat sonra kurtarıldı. Ekiplerin Zişan Kaya’yı uyutmamak için verdiği mücadele kameralara yansıdı.

Ekipler, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yıkılan apartmanın altında kalan Zişan Kaya’nın sağ olduğunu belirledi. Uyumak istediğini söyleyen Zişan Kaya’yı uyanık tutmak için ekipler 8 saat boyunca çalışma yürüttü. Konya Kulu Kaymakamlığı, Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri çalışmaları sonunda üniversite öğrencisi Zişan Kaya’yı enkazdan sağ olarak kurtardı. Ekiplerin Zişan Kaya’yı uyutmamak için verdiği mücadele kameralara yansıdı.

KAHRAMANMARAŞ'IN DULKADİROĞLU İLÇESİNDE YIKILAN APARTMANIN ALTINDA KALAN ZİŞAN KAYA’NIN (20) SAĞ OLDUĞUNU BELİRLEYEN EKİPLER, 8 SAAT BOYUNCA KAYA’YI UYUTMAMAYA ÇALIŞTI. ZİŞAN DEPREMDEN 101 SAAT SONRA KURTARILDI. EKİPLERİN ZİŞAN KAYA’YI UYUTMAMAK İÇİN VERDİĞİ MÜCADELE KAMERALARA YANSIDI.(FOTO: KONYA,(DHA)

MADENCİLENR ANNE İLE OĞLUNU 101'İNCİ SAATTE ENKAZDAN ÇIKARDI

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ise maden işçileri, depremden 101 saat sonra İhlas Ayaz ve oğlu Yiğit Ayaz’ı enkaz altından sağ çıkardı. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nden deprem bölgesine gidip, arama- kurtarma çalışmalarına katılan madenciler, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde afetin 101’inci saatinde enkaz altındaki anne İhlas Ayaz ve oğlu Yiğit Ayaz’ı kurtardı. Yer altında anne ve oğlunu kurtarma görevini yürüten maden işçisi, açılan tünelden nefes nefese çıkarken, arkadaşlarına sarılarak soluklandı. Sevinç yaşayan maden işçisi, anne Ayaz’a yönelerek, “İhlas, bak 'Alacağım' dedim, aldım. Oğlunu da aldım” dedi.

Yiğit Ayaz ise ‘Hoş geldin Yiğit’ denilerek karşılandı. Anne ve oğlu, ambulansla hastaneye götürüldü. 

UZMAN ER KONAKLARDIĞI OTELDE DEPREME YAKALANDI

Hatay'da Uzman Er Abdullah Acar (25), depreme kaldığı otelde yakalandı. Depremde yıkılan otelin enkazında hayatını kaybeden Acar'ın cenazesi yarın Antalya'da toprağa verilecek.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremde binlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Uzman Er Abdullah Acar da, Hatay'da konakladıkları otelin yıkılması sonucu yaşamını yitirdi. Sınırdaki birliğinden eğitim için Isparta'ya gittiği öğrenilen Acar'ın acı haberi, Antalya'nın Kepez ilçesinde yaşayan ailesine ulaştı. Acar'ın evlerinin evin önündeki sokağa Türk bayrakları asılıp taziye çadırları kuruldu. Ailesinin 5 çocuğundan en küçüğü olan Acar'ın Isparta'ya gitmeden önce ailesinin yanına uğrayacağı, enkaz altında kalmadan önceki gün de babası Mehmet Acar ile telefonda görüştüğü öğrenildi.

Baba Mehmet Acar, oğlunun Isparta'ya geçmeden önce 10 günlük izninin bulunduğunu bunun için yanlarına geleceğini söyledi. Acar'ın cenazesi yarın Antalya'da toprağa verilecek.

HATAY'DA YIKILAN OTELDE ENKAZ ALTINDA KALARAK HAYATINI KAYBEDEN UZMAN ER ABDULLAH ACAR (25), YARIN ANTALYA'DA TOPRAGA VERILECEK. (FOTO:ANTALYA-DHA)

DHA

Editör: Yadigar Hanım