Son gelen zamların ardından, yeni zam beklentisi nedeniyle vatandaşlar yağa hücum etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Stokçular bedelini ağır ödeyecekler" açıklamasına rağmen marketlerde 4-5 litrelik yağ kalmadı.

Marketler konuyla ilgili "Toptancıdan alamıyoruz", toptancılar ise "Üretici yağ vermiyor" iddiasında bulundu.

Yağ sanayicileri ise üretimde sıkıntı olmadığını, arzın sorunsuz bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Savaş açıyoruz" dediği 'stokçuluk' yemeklik yağda kendini göstermeye başladı. Marketlerin raflarında 4-5 litrelik yağ bulunamıyor.

Marketler “Toptancılar yağa sınırlama getirdi” ifadelerini kullanırken, toptancılar “Üreticiler yağ vermiyor” iddiasında bulundu. Yağ sanayicileri ise üretimde sıkıntı olmadığını, arzın sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtiyor.

Üretici, toptancı, market üçgeninde kaybolan yağların nereye gittiği merak konusu oldu.

MARKETLERDE 4-5 LİTRELİK YAĞ YOK

Son 1 haftadır marketleri yağ raflarındaki boşluklar dikkat çekti. Konuyla ilgili konuşan Zeytinburnu’nda bir market sahibi yağ tedarikçilerinin kota koyduğunu belirtti. Ürünü sınırlı aldıklarını kaydeden esnaf, “Siz nasıl markete girip alışveriş yapıyorsanız biz de tedarikçi firmalara gidip alışverişimizi yapıyoruz. Yağ bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Yenişafak'ın haberine göre, başka bir markette ise 1 litrelik yağlar reyonda dururken 5 litreliğin yerinin boş olduğu görüldü. Nedenini sorduğumuz market müdürü şunları söyledi:

“Stok yapma gibi durumumuz yok. Fabrikalar mal vermiyor. Hem fiyat yüksek hem yılbaşını bahane ediyorlar. Bu durumda tedarik etmek kolay ama fiyatlar istikrarsız.”

Başakşehir’de bir marketin sahibi ise daha önce toptancıdan istediği kadar ürün alabildiğini ancak son zamanlarda bazen yağ bulamadığını belirterek, "Birileri yağı stokluyor" açıklamasını yaptı.

"FABRİKA SATMIYOR"

Bayrampaşa’da satış yapan bir toptancı ise, "Toptancılar stok yapıyor" iddiası üzerine, "Fabrikaların yağ satışında bir standart olmadığını belirten esnaf, "Fabrikaların satışları yok. Ürünler yeni geldi. Bir haftada ya da on beş günde gelecek ürün ayda bire düştü. Çok fazla fiyat değiştirdiği için fabrikalar az üretmeye başladı. Fabrika vermeyince satamıyoruz. Fabrikalar sınırlı ürün gönderiyor. Kimseye yüksek satışlar yapamıyorlar. Üretim maliyetindeki fiyat değişiminden dolayı olduğunu söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

"ÜRETİMDE SIKINTI YOK"

Bitkisel Yağ Sanayicileri Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, yağ toptancılarının fabrikaların ürün vermediği iddiası üzerine yaptığı açıklamada, "Yaşanan tüm zorluklara rağmen sektörümüzün ve devletimizin zamanında müdahalesi ile ülkemizde yağda yeterli stok bulunuyor. Sektör olarak yağ arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bugünlerde raflarda karşılaşılan sınırlı satışların ise yaşanan fiyat dengesizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"BAZI ÜLKELER ÜRÜNLERİ KISTILAR"

Yağ tedarikiyle ilgili bir değerlendirme de Tariş Genel Müdürü Güngör Şarman’dan geldi. Pandeminin de etkisiyle tüm dünyada tarım ürünlerinde fiyatların yükseldiğini, birçok ülkenin korumacı politikalar izlediğini belirten Şarman, “Ayçiçeğinde belli başlı satıcılar başta Ukrayna olmak üzere Bulgaristan, Arjantin eskiden satmak istedikleri ürünleri kıstılar” dedi.

"BU İLK KEZ YAŞANIYOR"

İzmir Ticaret Borsası’nın dün İstanbul’da düzenlenen toplantısında konuşan Şarman, “Bir hafta, 10 gün sonra neyle karşılaşacağımız çok bilinen bir durum değil. Bu tarım sektöründe de kendini göstermeye başladı. Zeytinyağında 235 bin ton rekolte bekleniyor ancak bu yıl bir ilki yaşıyoruz. Hiçbir dönemde görmediğimiz kadar zeytinyağını piyasayla buluşturamadık. Zeytinyağı piyasaya gelmiyor. Gelmemesinin en önemli sebeplerinden birisi çiftçinin elindeki zeytin yağının gelecekte 15 gün 1 ay sonra daha yüksek bir fiyat yakalayabileceği düşüncesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim