Türk donanmasının amiral gemisi TCG Anadolu ve ABD'ye ait uçak gemisi USS Gerald R. Ford, Doğu Akdeniz'de bir ortak tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatın ardından ABD 6. Filo sosyal medya hesabından Milli Savunma Bakanlığı etiketlenerek "Sizlerle denize açılmak büyük bir zevkti" ifadesi kullanıldı. İki ülkenin resmi sosyal medya hesapları, tatbikatla ilgili çok sayıda görsel paylaştı. Ayrıca, Selçuk Bayraktar da tatbikatı USS Gerald R. Ford gemisine misafir olarak izledi.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, Türkiye ile ABD arasındaki yakınlaşmayı inceleyen dikkat çekici bir analiz yayınladı. Analizde, Türkiye ve ABD arasında gerçekleşen büyük çaplı askeri tatbikatın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek ay için ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme düzenlemeye çalıştığı bir dönemde, ilişkilerin geliştiğinin bir işareti olduğu vurgulandı.

Analizde, her iki ülkenin uzun vadeli bir ittifakı yeniden kurma hedefi taşıdığına dikkat çekilirken, üç Türk yetkilisi de Bloomberg'e görüşlerini aktardı. Adı açıklanmayan bir Türk yetkilisi, "Türkiye, gelecek ay Yeni Delhi'de yapılacak G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile ABD Başkanı arasında bir toplantı ayarlamaya çalışıyor" dedi. Türk yetkililer, bu askeri tatbikatı, Washington'ın Ankara'nın NATO müttefiki olarak taşıdığı önemi teyit ettiğinin bir göstergesi olarak gördüklerini belirtti.

Ankara'nın geçen ay İsveç'in NATO üyeliğine onay verdiğine de vurgu yapılırken, gerçekleşen askeri tatbikatın, Türk F-16'ları ve ABD F-18'lerinin katıldığı ve ikili ilişkilerin gerilediği dönemden beri gerçekleşen en büyük askeri tatbikat olduğu ifade edildi. Ayrıca, Bloomberg, ABD yetkililerinin Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ı davet ettiğini ve sembolik bir jest yaptığını da aktardı.

Öte yandan, ABD'den bir heyetin Ankara'ya gelerek görüşmelerde bulunduğuna da dikkat çekildi.

Editör: Habererk Haber Merkezi