İktidar partisi AKP'nin, 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde oyu yüzde 7 oranında düşerek, yüzde 35.8'e gerilemişti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyih Erdoğan'ın partisindeki oy kaybı nedeniyle faturayı ekim ayında yapılması planlanan 8. Olağan Kongrede parti yönetimine keseceği konuşuluyor.

Kulis bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son seçimlerdeki oy kaybı nedeniyle değişime giderek Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli gibi önemli isimlere yönetimde yer vermeyeceği, seçimlerdeki milletvekili aday listelerinde yüzde 70’lere varan değişikliği parti yönetiminde de yapacağı konuşuluyor. 

Erdoğan, seçim sonuçlarının alınmasının hemen ardından 31 Mart 2024’te yapılması beklenen yerel seçimler için düğmeye basmış, yerel seçimlerin “1994 yılındaki yerel seçimler gibi milat olacağını” söylemişti. Meclis kapanmadan önce milletvekilleri ile parti yönetimine “sahada olun” talimatı veren Erdoğan’ın, 8. Olağan Kongresini yerel seçimlerden önce, ekim ayında yapması bekleniyor. Erdoğan’ın özellikle büyükşehirlerde yaşanan oy kaybının faturasını parti yönetimine keseceği ileri sürülüyor.

A TAKIMINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR

Erdoğan’ın, 2023 seçimlerindeki oy kaybının “2024 yerel seçimlerde de tekrarlanmaması” için ekim ayında yapılacak 8. Olağan Kurultayda “A takımında da değişikliğe gideceği” gelen kulis bilgileri arasında. Erdoğan’ın hedefindeki “CHP’li 11 büyükşehir belediyesini kazanmak için yeni isimlerle yol yürüyeceği” belirtiliyor.

Kulislerde, Erdoğan’ın kongreden sonra, uzun süredir parti yönetiminde bulunan AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Mali ve İdari İşler Başkanı Vedat Demiröz gibi  önemli isimlere “yönetimde yer vermeyeceği” de ifade ediliyor.

İLK DEĞİŞİKLİK SEÇİMDEN HEMEN SONRA YAPILMIŞTI

AKP kulislerinde "ilk değişiklik sinyalinin seçimden hemen sonra dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine Zafer Sırakaya, insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine ise de Mehmet Ali Zengin’in getirilmesiyle yapıldığı” konuşuluyor.

Editör: Yadigar Hanım