MAK Araştırma, 57 milyon seçmenin on binde biri olan 5750 kişi ile anket çalışması yaptı. Depremden etkilenen 5 büyükşehir hariç, Türkiye’nin 25'i büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere 52 ilini kapsayan çoklu tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın sonuçları, seçimin ikinci tura kalacağına işaret etti.

Saha araştırma ekipleri, çalışmanın saha güvenliği ve sağlamasını yapma adına her il / ilçe / belde / köy ve mahallede katılımcılardan izin alınmak suretiyle çalışmanın kısmen fotoğraflı kaydını aldı. Gençlik konusunda temel talep ve beklentileri ortaya koymak amacıyla oluşturulan anket formlarının geçerliliğini test etmek amacıyla da uzman görüşlerine başvuruldu.

Veri toplama araçları MAK Danışmanlım Saaha Sonuç Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendi. Değerlendirmeden çıkan sonuçlara ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Saha uygulamaları 10 NİSAN – 16 NİSAN 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi gibi genel demografik bilgilerin yanı sıra, katılımcının mesleğini ölçecek sorulara yer verilmiştir.

Bu doğrultuda, anket uygulaması sırasında cinsiyet eşitliğine özel bir önem verilmiş ve görece orantılı bir örneklemin ortaya çıkmasına imkân sağlanmıştır.

Her kategoriyi Türkiye gerçekliğiyle orantılı olarak yansıtacak bir çeşitlilik oluşturması hedeflenmiştir. Dolayısıyla araştırmanın demografik detayları, bilimsel genellemelerde bulunmaya elverişli bir örneklem içeriği sunmaktadır."

Katılımcılar, ankette, "14 Mayıs 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adaya oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 47.8'i Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 43.7'si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 3.4'ü Muharrem İnce, yüzde 1.1'i Sinan Oğan cevabını verdi. Kararsız ve cevap yok diyenlerin oranı ise yüzde 4 oldu.

"Size göre cumhurbaşkanlığı seçimini hangi aday kazanırsa ülkemizin ekonomik ve sosyal sorunlarını çözebilir?" sorusuna yüzde 45 Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi, yüzde 37 Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi, yüzde 2 Muharrem İnce ve ekibi, yüzde 1 Sinan Oğan ve ekibi, yüzde 10 hiç biri, yüzde 5'i de kararsız ve cavap yok yanıtını verdi.

"Size göre ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna yüzde 44 hayat pahalılığı işsizlik ve ekonomik sorunlar, yüzde 19 deprem ve doğal afetler sonrası sorunlar, yüzde 9 adaletsizlik, yüzde 7'si Suriyeliler ve diğer göçmenler, yüzde 10 ahlaki ve sosyal sorunlar, yüzde 6 diğerleri ve yüzed 5 kararsız ve cevap yok cevabını verdi.

Size göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimi kaybederse ülkemizin devam eden savunma sanayi, enerji, sağlık vb. projeleri yarım kalır mı? Ya da bu projeler iptal edilir mi? sorusuna yüzde 45 hayır bu sorunlar mutlaka tamamlanır, yüzde 43 evet ya yarım kalır ya da iptal edilir, yüzde 7 bu projelerin ülkeye faydalı olanlara tamamlanır hatta yenileri de yapılır yanlış olanlar ülke için faydalı olmayanlar varsa bunlar içinde gereği yapılır. Yüzde 5 kararsız cevap yok tercihini kullandı.

Anketteki diğer soru ve cevapları şöyle:

ÜLKEMİZİN 6 AY SONRASI İÇİN BEKLENTİNİZ NEDİR?

6 ay sonra bugünlerden daha iyi olacak yüzde 46, 6 ay sonra bu günlerden daha kötü olacak yüzde 31, 6 ay sonra da aynı olacak yüzde 14, yüzde 9 kararsız cevap yok.

KENDİ TERCİHİNİZ KİM OLURSA OLSUN, KENDİ GÖRÜŞÜNÜZDEN BAĞIMSIZ SİZE GÖRE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ HANGİ TURDA HANGİ ADAY KAZANIR

Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda kazanır yüzde 32, Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazanır yüzde 30, Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda kazanır yüzde 15, Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda kazanır yüzde 16, Muharrem İnce ikinci turda kazanır yüzde 1, Sinan Oğan ikinci turda kazanır yüzde 1, kararsız ve cevabım yok yüzde 5.

Editör: Yadigar Hanım