Türk rock müziğinin usta sesi Erkin Koray, dün 82 yaşında hayata veda etti. Ünlü sanatçının 2008 yılında Fethullahçıların TSK'ya kurduğu Ergenekon kumpasına ilişkin sözleri yeniden gündem oldu.

Dünyaca ünlü sanatçı, daha önce antiemperyalist tutumu ve açıklamalarının yanı sıra vatan sevgisiyle de Türk halkının gönlünde taht kurmuştu. yıllar önce verdiği bir röportajda kendisine yöneltilen “Fikirlerinizi ne kadarlık bir kitleyle paylaşabiliyorsunuz? Sonuçta siyasetçi veya basın adamı değilsiniz?” sorusuna Erkin Koray, "Çoğu insanın olup bitenden haberi yok, sele kapılmış gidiyor. Olanlar da saf dışı ediliyor. Ergenekon diye bir şey yok. Hayali yapılandırma. Türkiye'yi değişik yöne çekmek isteyenlerin yarattığı bir dalga" diye cevap vermişti.

"ERGENEKON HAYALİ BİR YAPILANDIRMA"

Fethullah cemaatinin TSK’ya kurduğu Ergenekon kumpasına dair açıklamalarda bulunan Erkin Koray, "Dış güçlerin istediği ses çıkıyor Türkiye'de. Tamamen bir sömürge ülkesi halindeyiz. Bayrak dalgalanıyor ama hayali. Aslında o bayrak yok. Görüntüde dalgalanıyor. Baktığınız zaman, bankalar o bayrağın değil, telefon şirketleri değil, sahiller o bayrağın değil, dondurmacı o bayrağın değil, hamburgerci o bayrağın değil. Her şey ve her yer çoktan parsellendi. Bir gün denize gidecek yol bulamayacağız. Birisi çıkacak ve bir gün bu yoldan yabancı bir dilde 'buradan denize girilemez' levhası asacak ve 'geçemezsiniz' diyecek. Çoğu insanın olup bitenden haberi yok, sele kapılmış gidiyor. Olanlar da saf dışı ediliyor. Ergenekon diye bir şey yok. Hayali yapılandırma. Türkiye'yi değişik yöne çekmek isteyenlerin yarattığı bir dalga" ifadelerini kullanmıştı.

ERGENEKON KUMPASI HAKKINDA

Ergenekon kumpası davası 12 Temmuz 2007’de bir gecekonduda el bombalarının bulunduğu ihbarıyla başladı ve 1 Temmuz 2019 tarihinde mahkemenin böyle bir örgütün olmadığı kararıyla sonuçlanırken, yargılanan KSM mensupları, örgüt kurma, yönetme, üye olma ve yardım yataklık konularında beraat etti.

Dava dönemin hükümet üyeleri tarafından "Türkiye bağırsaklarını temizliyor" şeklinde yorumlanırken, olayın ardında onlarca ölü, zindanda karartılmış hayatlar, yüzlerce itibar suikastı kaldı.

Editör: Yadigar Hanım