Yaralanan Kırgız anne ve bebeği kaçakmış! Yaralanan Kırgız anne ve bebeği kaçakmış!

Tema Vakfı altın madenciliği hakkında  paylaştığı videoda: Altın madenciliğinin her aşamasının  insana ve doğaya büyük zararlar verdiğini,hangi aşamaları içerdiğini  anlattı. Madencilikte önce toprak içinde bulunan değerli metal miktarı belirlenir. Bu işleme 'altın arama' denir. Arama işlemi için yüzlerce delik açılarak örnekler alınır bu sondajlar ormanın yok olmasına neden olur.

Arama işleminin ardından  projelendirme süreci başlar. Projelendirme aşamasında orman alanları ,tarım arazileri ,mera ve su kaynaklarının kullanım izni madenlere devredilir. Madenin çıkarılacak alanda yapılan ilk işlem sıyırma işlemidir. Önce ağaçlar kesilir içinde binlerce canlının yaşadığı toprak derince sıyrılarak yok edilir. Tonlarca verimli toprak adeta yerinden sökülür, dinamitle patlatma işlemi yapıldıktan sonra toprak  kaymaları  ve binalarda çatlaklar oluşur.

Altın madenciliği doğayı,insan sağlığını geri dönüşü olmayan bir şekilde yok ediyor, Sağlıklı bir doğada yaşamak, temiz suya ulaşmak , toprağa ulaşmak hepimiz içinbir  yaşam hakkıdır. Bu yaşam hakkı geleceğe ancak biz sahip çıkarsak ulaşılır.

TEMA

Editör: Habererk Com