Abdi İpekçi suikastında adı geçen Yalçın Özbey, uzun süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti. Bir süre önce karaciğer nakli yapılan Özbey, hastalığının tekrar nüksetmesi üzerine 24 Haziran 2024'te İstanbul'da vefat etti. Özbey'in cenazesi Taşoluk Mezarlığı'na defnedildi.

Yalçın Özbey Kimdir?

Yalçın Özbey, (d. Malatya, ö. 24 Haziran 2024, İstanbul) Abdi İpekçi suikastının zanlısı olarak kamuoyunun dikkatini çeken isimlerden biriydi. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979'da evinin bulunduğu sokakta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayeti işleyen Mehmet Ali Ağca'nın ifadesinde ismi geçen Özbey, bu olayla tanındı.

Mehmet Ali Ağca'nın İpekçi olayında zanlı olarak yakalandığı sırada sorgulanırken, Şener ve Çelik'in yurt dışına çıkışından sonra verdiği isim olarak tanınan Yalçın Özbey, Türkiye tarafından yurt dışında kırmızı bültenle arandı. İpekçi davasında 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Özbey, Almanya'da iki Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisinin aldığı ifadesinin ses kayıtlarının imha edilmesi gibi olaylar nedeniyle Türkiye'de hiç yargılanmadı. Uzun yıllar yurtdışında kalan Özbey, sonunda sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'a döndü.

Hastalığı ve Ölümü

Yalçın Özbey, karaciğer nakli operasyonu geçirmiş olmasına rağmen, hastalığı yeniden nüksetti. Uzun süren tedavi sürecinin ardından 24 Haziran 2024'te hayatını kaybetti. Özbey'in ölümü, İpekçi suikastının bir başka önemli isminin daha aramızdan ayrılması olarak kayıtlara geçti.

Editör: Habererk Com