Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. BİSAM'ın araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenemek için sadece gıda için yapması gereken harcama 7 bin 300 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 25 bin 252 liraya yükseldi. 

BİSAM, TÜİK verileri, İstanbul Halk Ekmek, zincir market fiyatları ve hekimler tarafından hazırlanan beslenme kalıbını baz alarak yaptığı açlık sınırı araştırmasında dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını belirledi

4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için harcaması gereken miktarda en çok pay süt ve süt ürünlerinin oldu. Buna göre süt ve süt ürünleri grubu için gereken minimum harcama günlük 80,52 TL oldu.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 40,71 TL, sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 45,70 TL’ye ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,41 TL, katı yağ ve sıvı yağ ise 16 TL oldu. Bu miktar yumurta için 6,17 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,02 TL’ye ulaştı.

YETİŞKİN ERKEĞİN AYLIK GIDA MASRAFI 2 BİN TL, YETİŞKİN KADININ MASRAFI 1888 TL

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık gösterirken yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin TL oldu.

Bu değer yetişkin bir kadın için 1888, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 61, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1351 TL olarak gerçekleşti. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 7 bin 300 lira olarak tespit edildi.

7 bin 300 TL söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı olurken eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı minimum 25 bin 252 TL’ye ulaştı.

Editör: Yadigar Hanım