Seçimden istediği sonucu elde edemeyen Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) değişim sesleri yükselirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine kimi işaret edeceği konuşulmaya başladı. Kurultay öncesi başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu’nun adı gündeme gelirken, CHP Grup Başkanı Özgür Özel’den de dikkat çeken bir açıklama geldi.

Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Özel, kurultayın en kısa sürede yapılması gerektiğini vurgulayarak, sorumluluk almaktan kaçmayacağını söyledi. Yeni dönemde genç ve dinamik kadroların iş başına gelmesi gerektiğini dile getiren Özel, "Önümüzdeki dönemde genç ve dinamik, partinin ana damarını terk etmeyen, bu konudaki endişeleri körüklemeyecek olan kadrolar gerekiyor. Kendini halka arz eden, oradan talep topladığı bir çizgiye ihtiyaç var. Bu noktada olmam gereken yer neresiyse orada olacağım. Genel başkan adaylığı ise genel başkan adaylığı. Değişime ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Değişimin sadece şahıslar üzerinden okunması doğru değil. Genel başkanımıza büyük haksızlık olur" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'na saygı duyduğunu, değişim konusunda da vefalı olacağını ifade eden Özel, Ekrem İmamoğlu’nu dışlayan bir tavrı olmadığını söyledi.

PARTİ TABANI BÜTÜNLEŞME İSTİYOR

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın kulis bilgisine göre de parti tabanında, İmamoğlu ve Özel’in adaylık çıkışı “Tartışmalar bir süre daha devam edecektir. Şu anda herkes iddiasını ortaya koyuyor” şeklinde yorumlanırken, yerel seçimin önemine değinilerek, bölünme yerine bütünleşme sağlanması, bunun da genel başkan öncülüğünde olması gerektiği vurgulanıyor.

KILIÇDAROĞLU KİMİ İŞARET EDECEK?

CHP içinde “çatışarak değil, uzlaşarak bir değişim olması” gerektiğini belirten kaynaklar, “Yerel seçimde CHP bölünmüş, parçalanmış ve birbirine kırılmış bir halde olmamalı. Uzlaşarak bir değişimin gerçekleşmesi düşüncesi giderek yaygınlaşıyor. Özgür Bey de aday olursa genel başkanla çatışarak aday olmaz. Desteğini arzu eder. Yaptığı açıklamalarından da bu anlaşılıyor. Ona saygılı bir çerçevede süreci götürür. Sert bir süreç götürmez” şeklinde görüş belirtiyor.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı “bayrak değişimi” ve “Değişime el veririm” açıklamalarını "Kılıçdaroğlu’nun el verebileceği ismin Özel olabileceği” şeklinde yorumlayan parti kaynakları, delegelerin "İmamoğlu'nun siyasi yasak riskinden çekinebileceği ve İstanbul’da belediye başkanlığının kaybedilmemesini istediği" yorumunu yapıyor.

Editör: Yadigar Hanım