Fransa, yeni Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın en önemli açıklamalarından biri: Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal, Fransa'da okullarda ferace  giymenin yasaklanacağını duyurdu; bu kararın laiklik adına alındığı ve bazı Müslüman öğrencilerin giydiği bu uzun geleneksel kıyafetle ilgili tartışmalara son vereceği düşünülüyor.

Pazar akşamı TF1'de Gabriel Attal, "Artık okulda ferace giyemeyeceğimize karar verdim " dedi.

Bu yaz göreve başladığından beri laiklik meselelerinde kararlılık isteyen bakan, okula ferace ile gitmenin "Okulun oluşturması gereken laik sığınak üzerinde Cumhuriyetin direncini test etmeyi amaçlayan dini bir jest" olduğu yargısına vardı. Bu konuda kararlılık vaat ediyor.

Pazar günü TF1'de yaptığı açıklamada , "Bir sınıfa giriyorsunuz, öğrencilerin dinini onlara bakarak tespit edememelisiniz " dedi.

Bu geleneksel giysi meselesi hassastır; Fransız Müslüman İbadet Konseyi (CFCM), kadın vücudunu örten uzun bir elbise olan feracenin Müslümanların dini bir işareti olmadığını düşünüyor.

Fransa'da, 15 Mart 2004 tarihli yasaya göre, "okullarda, kolejlerde ve devlet liselerinde, öğrencilerin görünürde dini bir bağlılığa sahip olduklarını gösteren işaretler veya kıyafetler giymek yasaktır"; bu işaretleri belirten bir genelge "İslami örtü"yü belirtmektedir.

Milli Eğitim zaten kasım ayında, bandana ve uzun etek gibi bu giysiyi " dini bir bağlılığı açıkça gösterecek şekilde giyildiği" takdirde yasaklanabilecek kıyafetler olarak kabul eden bir genelgeyle feraceye el koymuştu. .
 

Editör: Habererk Com