Son dönemde sıkça gündeme gelen Ukrayna'daki ABD biyoloji laboratuvarları hakkında yeni bilgiler yayımlandı. Gazeteci Erkin Feyyaz Eşli, Türkavrasya.com'da konuyu kaleme aldı. Nijerya merkezli web sitesi The Paradise’ın haberini (https://theparadise.ng/pentagon-leaked-confidential-data-from-dtra-report-on-biological-programs-in-ukraine-institutions-contractors-and-performers-revealed/) referans alan Eşli, konuya dikkat çekti.

Eşli'nin yazısı şöyle:

10 Kasım'da Amerikan Adli İzleme (Judicial Watch) aktivist grubu, ABD Savunma Tehditlerini Azaltma Ajansı’ndan (DTRA) bilgi edinmiş. Buna göre, ABD Savunma Bakanlığı Biyolojik Tehditleri Azaltma Programı’nın Ukrayna'da şarbon dâhil tehlikeli patojenlerle deneyler yaptığı ortaya çıktı.

(https://www.judicialwatch.org/dod-records-anthrax-lab/) Nijeryalı The Paradise sitesi ise bu gizli bilgilere bir şekilde erişim sağlamış. Böylece, bazı Ukraynalı ve Amerikalı çalışanların isimlerini ve bağlı oldukları bilimsel kurumlar ve projeleri tespit etmişler. (https://theparadise.ng/pentagon-leaked-confidential-data-from-dtra-report-on-biological-programs-in-ukraine-institutions-contractors-and-performers-revealed/) Çalışmanın yazarları tarafından yapılan analiz, DTRA sansürcülerinin yaptığı hatalara dayanmaktadır. Bunlardan yola çıkarak boşluklar doldurulmuş, gizlenen yerler açığa çıkarılmış. Örneğin Ukrayna Veterinerlik Enstitüsü, Lvov Epidemiyoloji ve Hijyen Araştırma Enstitüsü, Devlet Biyoteknoloji ve Mikroorganizma Türleri Bilimsel Kontrol Devlet Enstitüsü, Ukrayna Meçnikov Salgın Hastalıklarla Mücadele Araştırma Enstitüsü DTRA projelerinde yer almışlar. Askeri biyolojik projelere katılan kurumlar da tek tek sayılmış. Bunlarla birlikte Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerin isimleri de sayılmış. The Paradise sitesinin araştırması, diğer taraftan Ukrayna'da çalışan ABD askeri doktorlarının ve virologların kimliklerini de ortaya koyuyor. Bunlarla birlikte Amerikalı yetkililerin Ukrayna’da şarbon vakaları ve çeşitli bulaşıcı virüsler üzerine simülasyonlar da yaptıkları görülmektedir. ABD’nin biyolojik askeri faaliyetlerini örtbas etmeye çalışması bölgemizde ciddi haklı endişelere yol açmaktadır. Bölge ülkelerinin bu konuya eğilmesi özel önem arz ediyor.

Editör: Yadigar Hanım