Devlet Enformasyon Servisi'nden yapılan açıklamada, Mısırlı ve Katarlı müzakerecilerin, daha fazla mahkumun serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım ulaştırılmasıyla birlikte Gazze'deki ateşkesin iki gün daha uzatılması için baskı yaptığı belirtildi.

Buna karşılık Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesi uzatmak ve mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için Katar ve Mısır ile çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Perşembe günü Tel Aviv ve Ramallah'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Gazze Şeridi'ndeki tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımın girişi ışığında Gazze'deki ateşkesin meyvelerini verdiğini değerlendirdi. Bunun devam edeceği yönündeki umudunu dile getirdi.

İsrailli tutsaklar kucaklaşarak ve asker selamıyla veda etti

Gazze'de insani yardım, yakıt ve sağlık ihtiyaçlarının sağlanmasının devamını vurgulayarak, şeridi günlük olarak giren kamyon sayısının yetersiz olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti.

İsrail yetkililerinin Gazze'deki askeri operasyona devam etme niyetlerini ifade ettiklerini belirterek, onlara tehlikeye maruz kalmayı azaltacak sivillerle uğraşmak için ilkeler oluşturma gerekliliğini açıkladığını belirtti.

İsrail askeri operasyonuna devam etmeden önce Netanyahu'ya Gazze'deki sivillerin korunması gerektiğini vurguladığını, bunun "aynı zamanda hem Hamas tehdidini etkisiz hale getirebileceğini hem de Gazze'deki masum sivillere yönelik riskleri azaltabileceğini" düşündüğünü söyledi.

Esir değişiminin yedinci taksiti
 Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesin yedinci günü olan Perşembe günü, işgal ordusu Gazze'de Uluslararası Kızıl Haç'tan iki İsrailli tutukluyu kabul etti.

Al-Arabi muhabiri, devir teslim işleminin Gazze şehrinin merkezindeki Filistin Meydanı'nda gerçekleştiğini bildirdi.

Akşam saatlerinde Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed Al-Ansari, 8 İsrailli tutuklunun Kızıl Haç'a teslim edildiğini bildirdi.

Öte yandan İslami Direniş Hareketi "Hamas", Esirler ve Eski Mahkumlar İşleri Kurumu ile Filistin Esirler Kulübü, perşembe akşamı açıklanması beklenen 30 mahkum listesinin isimlerini açıkladı. Filistinliler: İsrail'le yapılan mahkum değişim anlaşmasının yedinci kısmı kapsamında 8 kadın mahkum ve 22 çocuk.

Serbest bırakılacak mahkumların coğrafi dağılımından, kadın mahkumların tamamının Yeşil Hat'taki kasabalara atıfta bulunarak "içeriden" olduğu, 4'ünün işgal altındaki Kudüs şehrinden, 18'inin ise geri kalan şehirlerden olduğu açıkça görülüyor. 
Katar Dışişleri Bakanlığı Perşembe sabahı, Filistin ve İsrail tarafının ateşkesin bir gün daha uzatıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Mecid bin Muhammed El Ensari, anlaşmanın uzatılmasının "Ateşkes ve insani yardımın girişi gibi önceki aynı koşullar altında bir gün daha uzatılacağını" açıkladı.''Katar Devleti'nin Mısır Arap Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri ile ortak arabuluculuğu."

"Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla çabaların yoğunlaştırılmaya devam edeceğini" vurguladı.

ABD ve Ukrayna arasında diplomasi trafiği! ABD ve Ukrayna arasında diplomasi trafiği!

Hamas lideri Usame Hamdan ise Al-Arabi'ye verdiği röportajda, ateşkesin uzatılmasının 30 Filistinli tutuklu karşılığında 10 İsrailli tutuklunun serbest bırakılması şartına bağlı olduğunu açıkladı.

Birincil hedefin "saldırganlığı tamamen durdurmak, mahkumları iade etmek ve Gazze'nin yeniden inşasına başlamak" olduğunu vurgulayarak, tam bir ateşkese ulaşmak için sakinliğin devam etmesini sağlama çabaları olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'ndeki insani durum
Ateşkesin geçerliliğinin devam etmesine rağmen El Arabi muhabiri, bugün işgal donanmasının Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir el Belah sahiline yeniden top atışları yapması sonucu üç patlamanın duyulduğunu bildirdi.

Buna ek olarak, Gazze'deki Hükümet Enformasyon Ofisi müdürü İsmail Al-Sawabta, Al-Arabi'ye, Şerit sakinlerinin “işgal ordusunun %60'tan fazlasını yok etmesi nedeniyle gerçek ve giderek kötüleşen bir insani felaketle karşı karşıya olduklarını” doğruladı. Gazze Şeridi'ndeki, özellikle Gazze ve Kuzey Gazze Valiliklerindeki evler ve yerleşim birimleri.

Yaşam tesislerinin durması nedeniyle ateşkese rağmen Gazze Şeridi'nin işgal ordusu tarafından sürekli imhaya maruz kaldığına inanıyordu.

İşgalin sağlık ekiplerini Gazze Şeridi'ndeki El Nasr Hastanesi'ni boşaltmaya zorladığını ve bunun da çocukların ölümüne yol açtığını belirtti.

Sağlık ekipleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El Nasr Çocuk Hastanesi'nde beş prematüre bebeğin kısmen çürümüş cesetlerini buldu.

 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı "Wafa"ya, işgal askerlerinin El Nasr Çocuk Hastanesi'ndeki yoğun bakım koğuşunu kapattığını ve doktorların sonunda buraya girebildiklerini, ancak beş prematüre bebeğin kısmen çürümüş cesetlerini bulduklarını söyledi. işgalden sonra onları terk etti ve hastaneden çekildi.

Salı gününden önce işgal askerlerinin ailelerin yeni doğan çocuklarına yaklaşmasını engellediğini de sözlerine ekledi.

İlgili bağlamda, Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir El Burş, işgalin halen El Şifa Kompleksi müdürü Muhammed Ebu Salamiya liderliğindeki 26 sağlık personelini tutukladığını bildirdi.

Yardım konusunda : "Gıda, hurma ve undan başka bir yardım almadık, yakıt ve tıbbi yardım almadık."  ifadelerine yer verdi.
 

Editör: Habererk Com