AKP iktidarının yap-işlet-devret modeliyle yaptığı otoyollar, bakımsız haliyle içler acısı bir görüntü sergilerken, yol boyunca sıralanan kurumuş otlar yangına davetiye çıkarıyor. İktidarın geçiş garantili otoyollarından önce yapılan devlet yolları ise temiz ve bakımlı görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasını fırsat bilenler, bu süreyi memleketlerine giderek ya da tatil beldelerinde değerlendirdi. Yolculuğunu yap-işlet-devret modeliyle yapılan geçiş garantili köprü ve otoyollarda gerçekleştirenler ise yolların bakımsızlığı karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. 

Habererk, geçiş garantili otoyollardaki gizli tehlikenin izini Türkiye’nin en pahalı otoyolu olarak bilinen 407 km uzunluğundaki İstanbul-İzmir otobanında sürdü.

VATANDAŞ ÖDEDİĞİ PARANIN NEREYE GİTTİĞİNİ SORDU

İzmir-İstanbul arasında sağlı sollu kurumuş otlarla kaplanan ve bakımsızlığıyla dikkat çeken otoban karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen sürücüler, “Geçmediğimiz halde bile para ödediğimiz otoyolların bu hali bizi son derece şaşırttı ve üzdü. Bakımsız ve kuru otlarla kaplanmış yollar, olası bir yangın ile tehlikeye davetiye de çıkarıyor. Yola doğru yayılan kuru otlar, araçlardan atılabilecek bir sigara izmaritiyle büyük yangınlara neden olabilir. Bu da trafiği ciddi manada engelleyeceği gibi mal ve can kaybına neden olacaktır. Ödediğimiz paralar nereye gidiyor? Yetkililerin hesap vermesini istiyoruz” dedi.

Devletin yap-işlet-devret modeliyle yaptığı yollar ile daha önce yapılan yollar ve bu yollarda yapılan hizmetler arasında bakım kalitesi açısından uçurum olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, yap-işlet-devret işletmecilerinin bakım maliyetlerini artırmamak için yüzlerce kilometre uzanan otoyollarda kuru otların sağlı sollu büyümesine göz yumduğunu savundu.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÖNCESİNDE YAPILAN DEVLET YOLLARI BAKIMLI HALİYLE ÖRNEK

Öte yandan, İzmir-Aydın arasında 9. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde yapılan ve zakkum çiçeklerinin ayrı bir güzellik kattığı devlet otobanı bakımlı haliyle dikkat çekti.

Türkiye’nin en pahalı otobanı olarak bilinen 407 km uzunluğundaki İstanbul-İzmir otobanında Karayolları Genel Müdürlüğü'nün geçiş garantili otoyol ve köprü ücretlerine göre belirlenen ücretler ise şöyle:

1.sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü'nden gidilerek 459 TL
2. sınıf araçlar için 733 TL
3.sınıf araçlar için ise 871 TL 
4. sınıf araçlar için 1155,50 TL
5. sınıf araçlar için 1456,50 TL
6. sınıf araçlar için de 321 TL.

Araç sınıfları ise şöyle:

2    Aks Aralığı 3.20’ye Eşit veya Büyük 2 Akslı Araç    2    >=3,20
3    Yere Değen Aks Sayısı 3 Olan veya Çektiği Araç İle Birlikte Yere Değen Toplam Aks Sayısı 3 Olan Araç    3    
4    Yere Değen Aks Sayısı 4 veya 5 Olan veya Çektiği Araç İle Birlikte Yere Değen Toplam Aks Sayısı 4 veya 5 Olan Araç    4-5    
5    Yere Değen Aks Sayısı 6, 7, 8 veya Daha Fazla Olan Araç    6 ve Üzeri    
6    Motosiklet (Motosikletler başka bir araç çekiyorsa toplam aks sayısı dikkate alınarak ücretlendirilir.) 

Editör: Yadigar Hanım