Deprem vergileri ile toplanan 37 milyar dolar  İstanbul'da ki riskli binalara harcansaydı.  Bugün bu çaresizlik olmayacaktı. Her yıl toplanan 1 milyar dolar trafik cezası Trafik Güvenliğine harcansaydı her yıl en az 2 bin kişi ölmez 150 bin kişi yaralanmazdı.

"TRAFİK CEZALARINDAN ALINAN  , TRAFİK GÜVENLİĞİNE HARCANMALIDIR"

Son 10  yıl trafik cezalarının ülkemize maliyeti  73 MİLYAR DOLAR...


"TRAFİKDEN ALINAN CEZALAR TRAFİK GÜVENLİĞİNE HARCANSAYDI HER YIL 2 BİN  KİŞİNİN HAYATI KURTULURDU."


Dr. Müh. Suat SARI- 16 Kasım 2020

Son 10 yılda trafik kazalarında  88.415 kişi  öldü ,2 milyon 778 bin kişi yaralandı. Yaralılardan engelli olarak hayatını sürdüren yaklaşık 400 bin engellimiz var.
İçişleri bakanI, 2019 yılında  trafik kazalarının ülkemize ekonomik maliyetini  55 milyar TL olarak açıkladı.  Bu ise 7.3 milyar dolar demek, Yani son 10 yılda TÜRKİYE’de ki trafik kazalarının ekonomik maliyeti 73 milyar dolar.

Hükümet ise 2021 bütçesinde oluşacak açıkların  vergi ve trafik cezaları ile  kapatılmasını amaçlıyor. 
Son 5 yılda vatandaşa 14 milyar lira trafik cezası kesildi. Sürücülere  2019 yılı kesilen trafik cezası 5.6 milyar TL,  yaklaşık 1 milyar dolar.

Gelişmiş ülkeler trafik cezalarından gelen tutarların büyük bir bölümünü trafik güvenliğine harcıyor. Bununla ilgili başta ana okulları ve ilköğretim okullarına  ve  yerel yönetimlere trafik eğitim bütçesi gönderiyor. Bununla ilgili öğretmenler yetiştiriyorlar. 

Ne yazıkki depremden alınan vergilerin ve trafik cezalarından alınan bedelllerin nereye harcandığını bilmiyoruz. Bununla ilgili halkın bilgi alma hakkı engelleniyor.

2000 yılından itibaren toplanan 37 milyar dolar deprem vergisi , İstanbul’un kentsel dönüşümüne harcansaydı, İstanbul’da riskli bina kalmayacakdı. Trafik cezalarından toplanan bedeller , trafik güvenliğine harcansaydı bugünkü ölü ve yaralı sayısı en az %50 azalırdı. 

Yanısıra bu katliam, kader olarak algılanmaya devam ediliyor. Duble yol veya otoyol yapmakla bu kazalar önlenemez. 
Almanya’da Türkiye’den 2 kat fazla araç var, Almanya’da Türkiye’deki trafik kazalarının yarısı kadar ölüm meydana geliyor.
Tek yol eğitimdir. 

Editör: TE Bilişim