AFP'nin aktardığına göre, örgütün sözcüsü Rami Abdul Rahman, hedefler arasında Miniğ askeri Havaalanı olduğunu söyledi.  

Suriye'deki savaşın kaderini belirleyecek olan Halep cephesinde terör örgütü PKK bağlantılı YPG iki gün önce stratejik Miniğ Hava Üssü'nü ele geçirmişti. YPG'nin sonrasında Türkiye sınırında bulunan ve muhaliflerin can damarı olarak bilinen Azez kasabasına operasyon başlattığı biliniyordu.

 

MİNİĞ NEDEN ÖNEMLİ?

Ana omurgasını PYD 'nin askeri kanadı YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, Azez ile Tel Rıfat arasındaki Miniğ Hava Üssü'nü geçtiğimiz günlerde ılımlı muhaliflerden aldı. Bu da Halep kırsalında muhaliflerin kalesi niteliğindeki Tel Rıfat ile Türkiye arasındaki bağlantının kopması anlamına geliyor.

Türkiye, PYD'yi, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olarak kabul ediyor. Bu teze karşı çıkan ABD ve Rusya ise PYD'ye yardım ediyor. Rusya'nın bölgede hava operasyonlarıyla desteklediği Suriye rejimi, ılımlı muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmeye çalıştığını açıklamıştı.

 

Reuters, hükümet kaynaklarına dayandırdığını söylediği haberinde, Azez yakınlarında da YPG mevzilerinin Türk topçu ateşiyle vurulduğunu söyledi.

Fırat nehrinin Suriye tarafında YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalardan ötürü Fırat'ın batısına düşen havan mermilerine karşılık, angajman kuralları gereği Türkiye'den karşılık verildi. Al Jazeera'ye bilgi veren güvnelik kaynakları, karşı ateşi doğruladı.

Reuters'a konuşan bir PYD yetkilisi, vurulan hava üssünün de yakınlarındaki köyün de YPG tarafından değil, Suriye Demokratik Güçleri içindeki PYD ile ittifak halinde olan Ceyş-ul Suvar birliklerinin kontrolünde olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim