En düşük memur emeklisi 3276 lira, SSK emeklisi 2624 lira Bağ-Kur'lu esnaf 1912 lira, çiftçi de 1802 lira emekli aylığı alıyor. Bağ-Kur sigortalıları için yaş koşulu Haziran 2002 tarihinde kadınların 20 yılı ve erkeklerin 25 yılı doldurmasına kalan süreye göre belirleniyor.

Emekli aylığını yükseltmek ve erken emekli olmak isteyen esnaf malulen, SSK'dan emekli olma imkânına sahip.

Malulen emeklilik için yaş şartı aranmıyor.

8 YIL ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN

Ankara'dan alınan bilgiye göre; 1800 gün primi ödenen ve on yıl sigortalılık süresini dolduran esnafa da işçiler gibi sağlık raporu ile yaşı beklemeden aylığa bağlanabiliyor. Malulen emekli olabilmek için SGK, il ve ilçe merkezlerine başvurarak yetkili hastanelere bizzat gitmek gerekiyor. Yargıtay kararı ile geriye dönük 8 yıl erken emeklilik imkânı da bulunuyor.

İşte Esnafın emeklilikle ilgili merak ettiği sorulardan bazıları:

BİREYSEL EMEKLİLİK

Bireysel emeklilik tamamlayıcı sosyal güvenlik sistemi olarak bireylerin tasarrufa yönlendirilmesi ile ek gelir sağlamayı hedefliyor. Gönüllülük esasına dayalı olup aktarılması, hizmet birleştirmesi mümkün değil.

EMEKLİ AYLIĞI YÜKSELTİLEBİLİR Mİ?

Emekli aylığı hesaplama yöntemleri, 2000 öncesi, Ocak 2000-Ekim 2008 arası dönem ve bu tarih sonrası olarak üçe ayrılıyor. Bağ-Kur kapsamındakiler 2000 öncesi yüksek basamaktan prim yatırdıysa emekli aylığı da yüksek oluyor. Ekim 2008 sonrasında ise daha düşük hesaplanıyor. Bağ- Kur'lu vatandaşlar da asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katına kadar prim ödeyerek emekli aylıklarını artırabilir.

GEÇ YAŞTA EMEKLİLİK

Eylül 1999 ile Nisan 2008 tarihleri arasında geç yaşta işe başlayanlar açısından Bağ- Kur'dan emekli olmak SSK'lılara göre daha kolay. Bağ-Kur'dan erken emeklilik için 5400 prim gününü doldurmaya bin 261 gün kala SSK'lı çalışmayı bitirerek isteğe bağlı sigorta primi ödenebilir.

MALULEN EMEKLİLİK

Yaş şartı bulunmuyor. Ancak en az on yıllık sigortalılık süresi ve toplam 1800 gün prim ödeme koşulu var. Başka birinin sürekli bakımına ihtiyacı olanlar için sigorta süresine bakılmıyor, Bu kapsamda emeklilik için prim borcu olmamalı.

Borçlanma yapılacak döneme ilişkin ödemenin asgari olması emeklilik aylığını artırmaz. 2000 tarihinden önceki süreyi borçlanırken tavan tutardan yatırılması durumunda emekli aylığı artar. Askerlik borçlanmasının emekli aylığına etkisi şartlara göre farklılık gösteriyor.

Editör: TE Bilişim