Görüntüleri deşifre eden ve olduğu gibi sunan Türkmen basın Ajansı, olayda birisi ağır 2 kişinin yaralandığını bildirdi.

ITC Başkanı Erşet Salihi, olay sonrasında yaralılara geçmiş olsun ziyareti gerçekleştirirken basın açıklamasıyla olayı kınadı.

Ziyaret sırasında Tba mikrofonuna konuşan ITC Başkanı Salihi, “Irak Türkmen Cephesi’nin bürosunda korumamıza olan silahlı saldırı neticesinde Erbil’de yanındayız, buradaki İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturmaların devam etmesini istedik ve şu anda bir kişi içerde, diğerlerinin de tutuklanmasını talep ettik.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Merkez binasının önüne bir taksi yanaşıyor. Taksi şoförü aracından inip aracın sağ tarafına gelip sırtını dönüyor ve orada tuvalet ihtiyacını gidermeye başlıyor. O esnada gece vardiyasına başlamak üzere aracıyla yanaşan ITC korumalarından biri taksiciye burasının bir parti binası olduğunu biraz daha ileride ihtiyacını giderebileceğini ya da parti binasında bulunan tuvaletleri kullanabileceğini aktarıyor.

Sarhoş olduğu söylenen taksici bu söylenenlere yanaşmayıp konuyu bir ağız dalaşına götürüyor. Çevredeki bazı kişiler ve ITC’de mesaisi olan diğer korumalar da toplanıyor ve taksici, 23 Eylül Saat 00.01’de aracına binip gidiyor.

Burada bir noktayı vurgulamak gerekiyor. Bu tartışma herhangi bir fiziksel olaya dönüşmüyor.

Saat 00:58’de aynı taksi bir kez daha binanın önüne yanaşıyor ve bu kez kendisiyle elinde telefonla konuşan bir kişi daha getiriyor.

İçeride bulunan korumalar dışarı çıkınca sözlü tartışma başlıyor. ITC korumaları olayı devamlı yatıştırmak adına bu şahıslara hep gitmelerini söylüyorlar.

O an orada bulunan personellerden biri Tba’ya şunları söyledi: “Ağır bir biçimde bizlere, Türkmenlere, hatta yetkililerimizin ismini anarak küfretmeye başladılar ve kavga başladı.”

Çevreden geçen bazı araçlardan inen kişiler ve yine ITC’deki diğer korumalar olayı yatıştırıyor ve sonrasında iki kişi araçlarına binip gidiyorlar.

Tabii ki bu esnada polise haber veriliyor, ekip geliyor, olay anlatılıyor ve ekip onları bulmak için tur atacağını söyleyerek ITC binasının önünden ayrılıyor.

Saat 01.08’de ise aynı araç bir kez daha geliyor ve bu kez silahlı 4 kişi ve elinde demir yumruk olan bir kişi araçtan inerek ITC binasına giriyorlar.

Bu 5 kişiden üzerinde resmi askeri üniforma olan kişi elinde kalaşnikof silah taşıyor, bir diğeri elli beş yaşlarında beyaz saçlı, Kürt kıyafeti giymiş ve elinde kalaşnikof silahı var ayrıca kırmızı tişörtlü sakallı birinin daha elinde yine kalaşnikof bulunmakta. Elinde demir yumruk olan beyaz tişörtlü sivil biri, daha önce gelen kahverenkte bir elbise giyen kişi de aralarında ama bu kez silah kuşanarak geldiği görünüyor.

Hemen korumalardan birine 3 kişiyle saldırıyorlar ve ellerindeki silah ve demir yumrukla defalarca başına vuruyorlar.

Diğerlerini ise kırmızı tişörtlü kişi kalaşnikof doğrultarak etkisiz hale getiriyor çünkü burada bir not düşmemiz gerekiyor. ITC korumaları tamamen sivil korumalardır ve kurumda silah veya koruma amaçlı kullanılabilecek herhangi bir alet bulunmuyor.

R.Ö. adlı korumayı kanlar içinde bırakıp ve daha sonra diğer korumalara küfür ederek hakaret ve tekme atmaya başlıyorlar.

Saldırganlar ITC binasından saat 01:12 de ayrılıyor.

Olay sonrası birisi ağır iki koruma yaralanıyor.

Ağır yaralanan koruma R.Ö. hastaneye kaldırıldığında kafasında ciddi ezilmelerin yanı sıra çok sayıda kırık tespit edildiği bildirildi ayrıca sol gözüne kan pıhtısı düştüğü ve aynı zamanda burun kemiğinin kırıldığı tespit edildi.

Doktor tarafından yapılan açıklamada, yaralı R.Ö.’nün tehlikeli durumu atlattığını ancak 2 hafta evde tedavisinin sürmesi ve dinlenmesi gerektiğini aynı zamanda başındaki hasardan dolayı 1 yıl boyunca ilaç tedavisi alması gerektiği vurgulandı.

Olayı başlatan taksicinin 23 Eylül’de Erbil Polisi tarafından tutuklandığı açıklandı. Ancak haberi hazırladığımız şu ana kadar (30.09.2019), diğer silahlı saldırganların tutuklanmadığı bildirildi.

ITC Erbil Kolu saldırıyı yayımladığı bir yazılı açıklamayla kınadı ve suçluların bir an önce bulunup yargılanmasını talep ettiğini bildirdi.

29 Eylül 2019’da ITC Başkanı Erşet Salihi, ITC Selahaddin İl Teşkilatı Başkanı Heysem Haşim Muhtaroğlu, Kerkük İl Başkan Yardımcısı Kahtan Vendavi, ITC Yürütme Kurulu Üyesi Nevzat Timur ve Türkmeneli’den çok sayıda yetkili ITC Erbil merkez binasında bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından ITC Başkanı Erşet Salihi, basın açıklaması yaptı.

Salihi, basın açıklamasının ardından IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf,  ITC Erbil İl Başkanı Emir İzzet ve beraberindeki heyet ile birlikte darp edilen korumayı  evinde ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Tba mikrofonuna konuşan ITC Başkanı Salihi, “Irak Türkmen Cephesi’nin bürosunda korumamıza olan silahlı saldırı neticesinde Erbil’de yanındayız, buradaki İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturmaların devam etmesini istedik ve şu anda bir kişi içerde, diğerlerinin de tutuklanmasını talep ettik.” şeklinde ifadelerde bulundu.

ITC’nin siyasi bir müessese olduğunu vurgulayan Salihi, “Buradaki yerel hükümet, Erbil hükümeti kesinlikle burası için de korumalar bulundurmalı. Bu gencimize ağır bir şekilde saldırılması insan haklarına aykırı, insaniyete aykırı. Beş kişinin bir kişiye saldırması utanç verici bir mesele. Bundan utanmalılar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar Türkmenler Erbil’de müesseselerinden, cephelerinden uzak durmayacaklardır.” diye konuştu.

Erbil halkına seslenen Salihi, “Bizim yanımızda duran ve Erbil’deki Cephe sorumlularını arayan herkesten Allah razı olsun. Aramayanlara, gençlerimizin başına ne geldiğini takip etmeyenlere de sitem ediyorum. Bu müessese sizlerindir ve sahip çıkmanız gerekmektedir. Bu nedenle ben tekrar Erbil’deki halkımıza sesleniyorum arkanızda bir millet var, bir müessese var. Cephe burada kurulup, burada ilan edilmiştir. Sonuna kadar buraya sarılmamız gerekmektedir.” dedi.

ITC Başkanı Erşet Salihi son olarak, darp edilen korumaya acil şifa dileklerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim