ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinden kısa bir süre sonra Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban, birçok ülkenin “terörist grup listesinde” yer alıyor. Ancak, şu an bu durumu tam tersine çevirmek için ülkelerle ılımlı politikalar güdüyor ve bu ülkelerin başını da Türkiye çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu konudaki ilk ifadeleri “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok.” şeklindeydi. Süreç ilerledikçe Erdoğan, Taliban’a daha ılımlı bir tavır sergilemeye başladı.

İsmail Saymaz, katıldığı Halk TV programında Taliban’ın uluslararası tanınırlık sağlamak için Türkiye ile iyi ilişkiler yürütmeye çalıştığını dile getirdi. Taliban’ın bu hedef doğrultusunda ise Türkiye’nin inşaat sektöründen yararlanacağını açıklayan Saymaz, “Ver Mehmet Cengiz'i al tanınmayı” ifadelerini kullandı.

Saymaz, programda Taliban ve Türkiye ilişkisi hakkında şu sözleri kaydetti.

“VER MEHMET CENGİZ'İ AL TANINMAYI”

“Türkiye gazetesinde zamanla Suriye'de çeşitli radikallerle röportaj yapmış biri bugün Taliban sözcüsü ile konuştu. Taliban sözcüsü de bizimkilerin zayıf noktasını biliyor. İnşaattan betondan girmiş bizim altyapı sorunumuz var, sağlık, inşaat, enerji alanlarında yatırımlara muhtacız. Altyapı, yeraltı kaynaklarımızı işletmemiz lazım.

Bizim böyle bir gücümüz yok canavar gibi Beşli müteahhit grubu var canavar gibi Mehmet Cengiz var. Bu İkizdere'de bir dağı yok etmişse Afganistan'ı dümdüz eder diyorlar. Ver Mehmet Cengiz'i al tanınmayı”

Editör: TE Bilişim