Saydam bir açıklama yapmadığı gibi, bu yazısı twitter hesabında da yoktu.

Saydam bugünki yazısında Fenerbahçe yönetimine iletişim dersi vererek zamanlamanın öneminden bahsetti ve “Erken öten horozun başını keserler” atasözünü hatırlattı.

İşte o yazı:

“Oysa Ali Saydam McKinsey hakkındaki sakandal yazısını yazdıktan sonra iletişim ödülü aldı.  ün akşam TVNet’deki programda tartıştığımız, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un başına gelenler meselesi, aslında Türkiye’de pek çok yönetici ve liderin başına ya gelmiştir ya da gelmesi mukadderdir.

Temel mesele zamanlamadır… Hani, halk arasında sıklıkla kullanılan ünlü deyişte ifadesini bulan o tespitteki gibi: “Erken öten horozun başını keserler”…

Dışarıdan bakıldığında basit bir yönetici değişimi gibi gözüken olay, aslında bir zihniyet değişimiyle ilgili olarak lanse edilmiştir… Zihniyet de sadece yönetim kurulunun ya da başkanın değişmesiyle elde edilemeyecek kadar köklü bir yapıya sahiptir…

Yönetim kuramları üzerine çalışanlar mutlaka hatırlayacaklardır… Sürdürülebilir değişim süreci, Yunus hareketi olarak ifade edilen bir eğri ile anlatılır… Değişime karar verildikten hemen sonra, mutlaka bir düşüş yaşanır. Ancak ardından yükseliş gelir… Sürdürülebilirlik adına o yükselişin cazibesine kapılmamalı, belli bir durağanlık hissi ortaya çıkmadan, henüz yükselişteyken bir başka düzlemde değişim yeniden tetiklenmelidir. O noktada yeniden bir düşüş yaşanır. Ancak bunu önceden bilmek ve o anda herhangi bir panik duygusuna kapılmamak gerekir… Çünkü o düşüşün ardından hemen bir yükseliş gelecek ve başarı eğrisi, uzun vadede bir yunusun yukarı doğru hamlesinde yapacağı farazi hareketlerle ilerlemeyi sürdürecektir…

İşte, bu yönetim tarzının başarılı olabilmesi için sadece üst yapının, yönetimin değişime inanması, bu yunus hareketinin bilincinde olması yetmez…

Tüm kadronun, hatta bu durumda seyircilerin de bu harekete senkron olmaları gerekir. Yoksa altı kaval üstü şişhane bir durum çıkar ortaya ki, şu anda Ali Koç Bey ile Fenerbahçe yönetiminin de yaşadığı budur…

Feodal insan ilişkilerine dayalı yapıdan sanayi hatta bilgi toplumunun oyun kurallarına geçişin sancıları, doğru iletişim stratejileri ile kulübün tüm paydaşlarına gerektiği gibi anlatılmadığı zaman sorun çıkar. Değişim yeterince içselleştirilmediği için, yukarıda sözünü ettiğimiz yunus hareketinin düşüş anına rastlayan dönemler gelip çattığında, kulübün paydaşları arasında fikir ayrılıkları kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaya başlar…

Ali Koç ve arkadaşlarının ilişki yönetimi konusunda hiçbir sorunları yoktur… Ancak aynı şey iletişimin yönetimi için söz konusu değildir… Bu alanı gerektiği gibi yönetememeleri halinde ise Fenerbahçe yönetiminin bir süre daha eski feodal anlayışa dönmesi kaçınılmaz olarak gündeme gelebilir…” 

Editör: TE Bilişim