Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde;

Hemşirelerimizin her branştan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza selamlarımı sunuyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde virüse 10 Mart’ta rastladık. 17 Mart’ta ilk kaybımızdan itibaren çok şey yaşadık.

Kaybettiğimiz ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayat son buldu. Bugüne ağır hasta sayışımız bin 300’lerin üzerinde. İnsanlık, dünyada ihmallerde bulundu.


Salgın giderek tırmandı. Biz bugün, baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Bu daha zor ancak umutların yüksek olduğu dönemdir. Az önce salgının tırmanışta olduğunu söyledim. Hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona yaklaştı.

"KORONA VİRÜS SALGINI SONA GELMİŞTİR"

Vefat sayımız, Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında tedavide başarı gösterdiğimizi söylüyor. Yaklaşık 4 aylık salgın mücadelesinde toplumların hareketleri benzerlik gösteriyor.

İnsanlar, hayatın yavaşlayışına karşı öfke duyuyor. Yarının belirsizliğine ilişkin duygu, en belirgin duygu. En kötü his ise salgının bize getirdiği izaloasyondur. Korona virüs salgını sona gelmiştir. Heyecan verici açıklamayı birazdan yapacağım.

Hayat normal akışına dönmeye hazırlanıyor. Salgının yol açtığı karamsarılık, geçicidir. Dertler, çare ufukta görülmediğinden büyük görünür.

"HER HASTAMIZ HİZMETİ EN İYİ ŞEKİLDE ALMIŞTIR"


Eğer yolumuza bıkkınlığa düşmeden devam edersek, hafızalardan silinmeyecek görüntülere bir daha maruz kalmayız. Bizler, kendi yurttaşı önünde insanlık sınavı veremeyen bir ülke durumuna düşmedik.

Hastalarımız telefon ettiğinde, ‘nefesin kesilmediğine göre tedaviye ihtiyacınız yok’ diyen bir ülke olmadık. Tanı konulan her hastamız, hizmeti en iyi şekilde almıştır.

Pozitif tanı koyulan herkes taranmıştır. Filyasyon ekipleri yaptıkları tarama ile maruz kalan riski azaltmaya çalışmaktadır. Salgına karşı verdiğimiz savaşta, görülen bu öncü birliklerin dünyada örneği olmadığını biliyorsunuz.

Virüsün izi sürülmediği için de salgın gerçek boyutu ile görülmemektedir.

Kendinizi bir sağlık çalışanının yerine koyun. Kendinizi sizin için cephede çalışanlar olduğunu bilin.

"ÇOK SAYIDA İNSANIMIZ KENDİNİ VİRÜSE MARUZ BIRAKMIŞTIR"

Bu savaşta hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayıplarımız oldu. Bu cephede, ömrünü size adayan evlatlarımızı kaybettik. Eşi benzeri olmayan fedakarlıkların sonu artık ölüm olmasın. Bize tedbirlere uyarak yardım edin.

Yayılımın önünü keserek bize yardımcı olun. Virüsün hareket kabiliyeti olmadığına göre, çok sayıda insanımız kendini virüse maruz bırakmıştır. Her ne kadar temasların hepsine ulaşmaya çalışsak da tüm taşıyıcıları bilmek mümkün değildir. Herkese taşıyıcı göz ile bakmak tedbirin en önemli gücüdür.

"SALGIN HERKES TARAFINDAN ÖNEMSENMİYOR"

Değerli vatandaşlarım, salgınla mücadele hastalıkla verilen mücadele gibi değildir. Hastalık, bireysel, salgın ise toplum yaşanır. Bu çapta sorunlar, devletin stratejilerini mecbur kılar. Sağlık Bakanlığımızın çalışmalarının önlemi dünyada görülmemiştir.

Salgın maalesef herkes tarafından önemsenmiyor. Kendisi hasta olmayan taşıyıcılardan, virüs başkalarına bulaştığında ağır sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Tedbir bir sağlık kuralı ve ahlak kuralıdır.

"SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI ALGISI YANLIŞTIR"

Her taşıyıcı, her hasta, her vaka toplum olarak mücadele gücümüzden bir şeyler eksiltiyor. Hiç kimse, hasta olursam tedavim yapılır kolaycılığına düşmemelidir. Tedavilerimizi yapan sağlık personelimizin, ailelerine vakitleri kalmadığını unutmayalım.

Sağlık çalışanının en önemli morali, hasta sayılarının azalmasıdır. Korona virüsün toplum gündemindeki yeri artıyor. Ancak durumun, salgın kontrolden çıktı şeklinde algılanması yanlış olacaktır. Diyarbakır, Van, Konya, Adıyaman’da yatak kapasitesini artırdığımız ayrıca doğrudur.

Toplumun her ferdinin bile hastalığın yayılmasına razı olduğunu düşünemeyiz. Bizler bu salgında herkesin bizlerle aynı kararlılıkta olduğuna inanıyoruz. Hastaları takip eden sağlık çalışanlarımıza herkesin minnet duyduğunu düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim