Saldıroğlu'nun avukatları: Cezaevinde sağlık hakkı ihlal ediliyor
"Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklu bulunan avukat Burak Saldıroğlu'nun avukatları, müvekkillerinin cezaevinde sağlık hakkının ihlal edildiğini savundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan tahliye başvurusunda, Saldıroğlu'nun 3 Haziran ve 10 Haziran tarihlerinde ilaç talebinde bulunduğu ancak ilaçlarının verilmediği belirtildi.
Avukatlar, Saldıroğlu'nun "yaygın değişken immün yetmezlik sendromu (CVID)" teşhisi taşıdığını ve bu hastalığın cezaevi koşullarında hayati risk oluşturduğunu vurguladı. 6 Şubat 2025 tarihli Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu Raporu ve 4 Ekim 2023 tarihli Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi raporlarına atıfta bulunularak, Saldıroğlu'nun bağışıklık sisteminin zayıf olduğu ve enfeksiyonlara karşı son derece savunmasız olduğu ifade edildi. Başvuruda, cezaevi koşullarının enfeksiyon riskini artırdığı ve hastalığın hızlı bir şekilde kötüleşmesine yol açabileceği belirtildi.
Avukatlar, Saldıroğlu'nun her gün adliyeye gittiğini, sabit ikametgahının bulunduğunu ve kaçma veya delil karartma ihtimalinin olmadığını dile getirdi. Tutukluluğun Saldıroğlu'nun hukuki temsilciliğini yürüttüğü kişilerin de mağduriyetine yol açtığı vurgulanarak, genç bir avukat olan müvekkillerinin mesleki hayatının sekteye uğradığı belirtildi. İsnat edilen suçun TCK 299/1 kapsamında bir yıldan başlayan bir ceza öngördüğü ve sabıkasız olan Saldıroğlu için hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilerek, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 103 ve 104. maddeleri kapsamında Saldıroğlu'nun derhal tahliyesini veya adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.