Habererk/ Lokman Happani/ Kilis

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Bursa’ya yerleşen Yahya Kocak adlı kişi, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Suriyelilere aracılar vasıtasıyla ulaşarak boşanmak isteyenleri 300 TL karşılığında boşamaya başladığı ortaya çıktı.

Kendisinin yaptığı mühür ile başvuran Suriyelilerin boşanmak istediklerini beyan etmesi üzerine hazırladığı evrakla boşanmalarını sağlıyor.

Orjinal Belge

İşlemler whatsapp üzerinden yürüyor.

Suriye’de evlenip Türkiye gelen karı kocalar boşanmak istediklerinde birbirlerinden habersizce Yahya Kocak'la irtibata geçiyor.

Cep telefonu ile çekilen 2 şahidinde olduğu görüntüler whatsapp üzerinden Yahya Kocak’ın cep telefonuna gönderiliyor. Görüntüleri izleyen Yahya Kocak boşanma evrakı hazırlayarak mühür basıp, imzalayıp, hesaba 300 TL yattıktan sonra boşanma başvurusunda bulunan şahsa gönderiyor.

Eşinin senden boşandım demesiyle olayı ortaya çıkıyor.

2 yıl önce Suriye’de evlenen Muhammed Hamam Abra eşi İnas Abdulbaset Alo ile birlikte savaştan kaçarak Kilis’e yerleşti.

İnas Abras eşinin çok sık akrabalarının yanına gittiği ve bu yüzden aralarında tartıştıkları söyledi. Akrabalarının yanına sığınan eşi İnas Abdulbaset çocuğunu göstermemesi üzerine nedenini sormasıyla olay meydana çıktı. Eşinin "senden boşandım" bak diyerek boşanma evrakı ve görüntüleri göstermesiyle İnas Abras soluğu savcılıkta aldı.

İnas Abras Kilis Cumhuriyet savcılığında

Kilis Cumhuriyet Savcılığına eşi ve Yahya Kocak hakkında suç duyurusunda bulunan İnas Abras şikayetçi oldu. Cumhuriyet savcılığına verdiği ifadesinde Bursa’da yaşayan Yahya Kocak’a 300 TL verildiğini 2 şahit ile video çekilerek whatsapp üzerinden boşanmak için videoların gönderildiğini, Yahya Kocak’ın ise görüntüleri gördükten sonra boşanma evrakı hazırladığı bunu daha sonra tercüman aracılığı ile Türkçeye çevrildiğini davacı ve şikayetçi olduğunu söyledi.

Suriyeliler boşanmak için Türk mahkemelerinde dava açabiliyor

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen karı kocalar Adliye’ye başvurarak boşanma davaları açabilirken, avukat tutacak paraları olmadığı takdirde bağlı bulundukları barodan kendilerine avukat tayin ediliyor.

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına verilen ifade şu şekilde;

"Cumhuriyet Başsavcılığınıza hitaben vermiş olduğum şikayet dilekçesi altındaki isim ve imza bana aittir, içeriği doğrudur aynen tekrar ederim. Ben Kilis ***** adresinde ikamet etmekteyim. İki yıl önce İnas Abdulbaset Alo isimli kadın ile Suriye'de evlendim ve Türkiye'ye geldik. Buraya geldikten sonra kendi akrabalarının yanına çok sık gittiği için aramızda tartışma çıkıyordu ve bu tartışmalar neticesinde beni terk etti.

Boşandıktan sonra da çocuklarımı bana göstermiyor. Benden ayrılmasını ve çocuğu göstermeme sebebi olarak suç duyurusunda bulunduğum, sözde mahkeme kararını çocuğu bana göstermeme gerekçesi olarak gösterdi. Eşim sözde hakimlik yapan Yahya KOCAK isimli şahıs ile anlaşmış. Bu kişi boşanma davaları yapmaktadır. İlişikte sunmuş olduğum görüntülerde görüleceği üzere eşim iki şahit huzurunda "ben ondan boşandım, ben onunla yaşamak istemiyorum" diye beyanlarda bulunmaktadır. Şahitler de biz kendisine şahitlik ediyoruz diyorlar. Bu görüntü dahi sonra sözde hakim Yahya KOCAK'a gönderilmiş. Yahya KOCAK yargılama gideri olarak yaklaşık 300 TL eşimden para almış. Daha sonra ilişikte sunmuş olduğum mahkeme kararına Yahya KOCAK imza ve mühür ederek eşime göndermiş. Eşim bana bu mahkeme kararını göstererek "senden boşandım, bu çocuğu da sana göstermeyeceğim" demektedir. Bu sözde mahkemeyi kuran Yahya KOCAK'tan ve bu mahkeme kararına uyan eşim İnas ABDULBASET ALO'dan davacı ve şikayetçiyim, cezalandırılmasını talep ediyorum, dedi."

İşte tercüme edilen belgede yazanlar;

Muhammed Mumum ARRAS

Vidad'ın kızı Inas Abdulbaset Alo

Kadın kocanın zimmetinde var olan bütün haklardan eşini beraat etmesini kabul ederek evlenme sözleşmesindeki mezkur olan Peşin - Gecikmiş mehirlerden vazgeçerek ve boşanma olaydan sonra nafakadan de vazgeçerek iki eşlerin anısında boşanma olayı olmuştur.

Ve bu olayı videoyla çekilmiştir

Belge düzenleme tarihi 29/05/2018

Birinci Şahit İkinci Şahit Belge Düzenleyen

Ahmed İsmail RIDVAN Ahmed Belkeş Mühür İmza

Tercüme edilmek üzere bana gelen (ANLAŞMALI BOŞANMA BELGESİ) Arapça dilindeki fotokopi belgeyi Türkçe diline tam ve doğru olarak Çevirdiğimi beyan ederim. (25/07/2018)

Türkiye'de yasadışı mahkemeyi kuran Yahya Kocak

Yahya Kocak

Editör: TE Bilişim