TBMM Genel Kurulu üç uluslararası antlaşmayı kabul etti: İsrail'e karşı önlemler tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 124, 189 ve 185 sıra sayılı uluslararası antlaşmalar kabul edildi. Lahey Grubu'nun 15-16 Temmuz'da Bogota'da düzenlediği, İsrail'e karşı önlemleri ele alan toplantıda Türkiye'nin imza atmaması, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin konuşmasıyla gündeme geldi ve gerginliğe neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül'ün, Eylül'e kadar süre olduğunu belirtmesi üzerine Emre, imzalamayan Türkiye'nin tutumunu eleştirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen antlaşmalar arasında, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ile yapılan iki anlaşma ve Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına dair bir konvansiyon bulunuyor. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, serbest ticaret anlaşmalarındaki sıkıntıları ve özellikle Malezya ile yapılan anlaşmanın Türkiye aleyhine sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise, Dışişleri Komisyonu'nun son dönemde ağırlıklı olarak ticaret ve güvenlik anlaşmalarıyla ilgilendiğini belirtti.
CHP'li Emre, Dışişleri Bakanlığı'nın Lahey Grubu toplantısı sonucunda yayımlanan Ortak Bildiri'ye Türkiye'nin destek vermemesiyle ilgili açıklamalara tepki gösterdi. Emre, bakanlığın kendi milletine yalan söylediğini, iktidarın İsrail'den korktuğunu ve Dışişleri Bakanlığı'nın partizan bir kuruluş haline geldiğini iddia etti. AK Parti Grup Başkanvekili Gül ise, bildirinin Eylül'e kadar süresi olduğunu ve hukuki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Emre, 12 devletin imzaladığı bildiriye Türkiye'nin katılmamasını eleştirdi ve İsrail'in çelik ihtiyacının Türkiye'den karşılandığını hatırlattı. AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da konuya ilişkin görüşlerini paylaştılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.