TBMM'de tıbbi kenevir düzenlemesi kabul edildi

TBMM'de tıbbi kenevir düzenlemesi kabul edildi
TBMM, kenevir kullanımını düzenleyen ve sağlık sektöründe çeşitli değişiklikler getiren bir kanun teklifini kabul etti.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kenevir kullanımına ilişkin düzenlemeleri de içeriyor. 29 maddelik teklif, ilaçlara takip sistemi getirmeyi, hekimlerin özel sağlık kuruluşlarındaki çalışma esaslarını düzenlemeyi amaçlıyor. Tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin ruhsatlandırma ve takibi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak; bu ürünler sadece eczanelerde reçeteyle satılacak.

Teklif, 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'da değişiklik yaparak ilaçların üretimden kullanıma kadar takip sistemine alınmasını öngörüyor. Bu sistem, sahte ve kaçak ilaçların önlenmesini hedefliyor; stok kontrolleri ve üretim planlaması da takip edilecek. 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da yapılan düzenlemeyle, özel hastanedeki hekimler iki sağlık kuruluşunda çalışabilecek; uyum süreci 1 Haziran 2026'ya kadar tamamlanacak.

Düzenleme ayrıca, sağlık mesleklerinde eğitim ve tanımları düzenliyor; nükleer tıp teknikerliği ve diş protez teknisyenliği sağlık meslekleri arasına giriyor. Lise seviyesindeki ebe ve hemşire yardımcılığı unvanları ise Sağlık Bakım Teknisyeni altında birleştiriliyor. Aile hekimliği uzman sayısı 2035 yılına kadar projeksiyonlara göre artırılacak; sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi süresi de düzenleniyor. Kenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve satışı Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ve yalnızca eczanelerde reçeteyle mümkün olacak. 2 bin 500 metrekare ve üzeri parklara ihtiyaç halinde acil sağlık hizmetleri istasyonu veya aile sağlığı merkezi kurulabilecek. Özel sağlık kuruluşlarının yanıltıcı reklamlarıyla ilgili yeni idari yaptırımlar da getiriliyor; optisyenlere de 100 bin ile 1 milyon lira arasında idari para cezası verilebilecek.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.