Aydın-Denizli Otoyolu, üçüncü kez planlarının değiştirilmesinin ardından Aydın ovasında tarımsal açıdan çok zengin olan bir bölgeden geçecek. Otoyol projesi daha önce yolsuzluk ile yargılanmış Fernas İnşaat tarafından yapılıyor.

Temeli 16 Kasım 2020 günü atılan Aydın-Denizli Otoyolu'nun güzergâh planları üçüncü kez değiştirildi.

İlk olarak Buharkent'in doğusunda bulunan Eyüp bükü mevkisin uygun görülen yol, ikinci olarak Feslek Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) girişine yapılması planlandı.

Yolun planında üçüncü bir değişikliğe gidilerek, Karavan bükü alanında Buharkent'in en verimli arazilerine yapmaya karar verildi.

YOLSUZLUKLA YARGILANAN ŞİRKET

Söz konusu otoyol projesi, AKP’li Nasıroğlu’nun yakınlarına ait olan, birçok yolsuzluk olayında adı geçen Fernas şirketine verdiği ortaya çıkmıştı.

KONU MECLİS'E TAŞINDI

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi verdi. Tamamen kâr etme güdüsüyle güzergâhın belirlendiğini belirten Yıldız, “Kuyucak ve Buharkent'in tarım alanları yok ederek halkın rızası dışında işlem yapıldı. Yol ilk plana bağımlı kalınarak kırsal kesimden, dağın dibinden geçsin ve bu evler yıkılmasın.

Köyün içine girecek otoban da insan sağlığına olumsuz biçimde etkileyecek. Hatıralarla dolu evler, 50 yıllık incir, zeytin ağaçları yok edilmesin. Milli ekonominin temelinin tarım olduğu unutulmamalıdır. Köyümüzde 2500 zemin, incir ve muhtelif meşe ağaçları, 150 dönüm arazi, 5 ev, 5 ahır kaybı olacaktır. Toplam 47 köy bu değişiklikten mağdur olacak. Bu güzergâh değişmezse bir doğa katliamı gerçekleşecek” dedi.

Yıldız’ın Karaismailoğlu’na yönelttiği sorular ise şu şekilde:

“-Aydın-Denizli Otoyolu projesi neden Kuyucak'ta iki, Buharkent'te üç kez değişikliğe uğradı? Bu değişikliğin 2. yol güzergâhında ki bazı tarım arazilerinin AKP iktidarına yakın isimlere ait olmasıyla ilgisi var mıdır?

- Aydın-Denizli Otoyol projesi güzergâhı nedeniyle evlerini ve verimli tarım arazilerini kaybedecek olan vatandaşın sorunları neden görmezden geliniyor? Bu yol güzergâhı niçin vatandaşı mağdur etmeden yapılmıyor?

-Aydın-Denizli Otoyolu Projesinin yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılması, yerine devlet eliyle karayollarına yaptırılması daha ucuza mal olmaz mıydı? Otoyol geçiş garantisi tüm Türkiye'nin cebine neden yansıtılıyor? Otoyolu kullanacak vatandaşlarımız bu ağır ücretleri ödeyebilecek mi?

-Buharkent'e 14 km mesafedeki Sarayköy ve 13 km mesafedeki Kuyucak girişlerinin yeterli olacağını belirten bölge halkı, Buharkent'te yapılması planlanan otoyol girişinin iptal edilmesini talep etmektedir. Ayrıca otoyol güzergâhının yaklaşık 200 m kuzeye alınacak, verimli tarım arazilerinin yok edilmesinin önlenmesi mümkündür.Hangi gerekçeyle o yol Kuyucak Çamdibi köyünden geçmektedir?

-Tarım arazilerini yok edecek bu değişikliğin, yüklenici firmanın maliyetlerini azaltmak veya bazı özel arazilerin fiyatını yükseltmek için yapıldığı iddiaları doğru mudur?

-14 bin dönüm verimli araziden bahsediyoruz hepsi incir, zeytin, badem ağaçları ile dolu ülke ekonomisinde oluşturacağı kaybı nasıl gidereceksiniz? Şirket yetkilileri imza atmazsanız devlet size 1 TL ödemeyecek diyerek vatandaşı korkutuyor, ayrıca imza atılıp kesim yapılan alanlarda 3 aydır 1 TL ödeme yapılmadı bunu nasıl açıklarsınız?

-Ayrıca köylü arazisini, evini ve ahırını kaybedince şehre göç etmek zorunda kalmayacak mı? Şehirde yaşamamış ailelerin şehir yaşamına adaptasyonu için nasıl çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz? Devlet olarak son dönemde amaçlanan şehirdeki vatandaşı köylere taşıma çabası değil miydi? Bu durumda şehirlerde oluşacak nüfus artışını nasıl kontrol edeceksiniz? İşsiz kalan köylü vasıfsız işçi olduğu için nerelerde çalışacak? Nasıl ailesini geçindirecek?

Editör: TE Bilişim