Depremde yıkılan sitede acı karar: 4 sanığa hapis, 2 sanığa beraat, savcılık itiraz etti!
Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan Sağlam Evler Sitesi davasında 4 sanığa hapis, 2 sanığa beraat kararı çıktı. Savcılık ise karara itiraz ederek istinafa başvurdu.

Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depremlerinde 4 kişinin hayatını kaybettiği Sağlam Evler Sitesi davasında mahkeme kararını verdi. Yapı kooperatifi yetkilileri ve mühendisler hakkında açılan davada, 4 sanık 3 yıl 9 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılırken, 2 sanık ise beraat etti. Ancak, savcılık bu karara itiraz ederek istinaf başvurusunda bulundu.

YIKILAN BİNA VE KAYBEDİLEN CANLAR
Elbistan ilçesinde bulunan Sağlam Evler Sitesi'nin iki bloğu, depremin şiddetiyle yerle bir oldu. Enkaz altında kalan 4 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi ise yaralandı. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, yapı kooperatifi yetkilileri Hayati Pakdil, Süleyman Sağlam ve Adem Akbaş ile statik proje müellifi ve fenni mesul Süleyman Dumlupınar, fenni mesuller Sercan Baloğlu ve Memet Şahin hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

MAHKEMEDEN İNDİRİMLİ CEZALAR VE BERAAT KARARI
Elbistan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, savcı sanıkların mevzuata ve fenne aykırı hareket ettikleri veya yeterli malzeme kullanmadıkları gerekçesiyle "bilinçli taksir"den cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme heyeti ise kooperatif yetkilileri Hayati Pakdil ve Süleyman Sağlam'a "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan önce 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ardından, sanıkların yargılama sürecindeki saygılı tutumu, geçmişi ve kişiliği gibi nedenlerle bu cezayı 3 yıl 9 aya indirdi. Statik proje müellifi Süleyman Dumlupınar ve fenni mesul Memet Şahin'e ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan önce 5 yıl 12 ay hapis cezası verilirken, aynı gerekçelerle ceza 5 yıla indirildi. Öte yandan, kooperatif yetkilisi Adem Akbaş ve fenni mesul Sercan Baloğlu'nun üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verildi.
BAŞSAVCILIK KARARA İSTİNAF YOLUYLA İTİRAZ ETTİ
ANKA Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin sanıklara verdiği cezalar ve beraat kararlarında usul ve esas yönünden kanuna aykırılıklar bulunduğu iddiasıyla kararın istinaf edilmesi için başvuruda bulundu. Bu gelişme, davanın ilerleyen aşamalarında yeni hukuki süreçlerin yaşanabileceğini gösteriyor.
Bakmadan Geçme
Ela Rümeysa Cebeci İkinci Kez Hâkim Karşısında: "Suçlamaları Kabul Etmiyorum"
Kavgada ölen kişi: 10 sanığa hapis cezası
Yahşihan'da cinayet davası: 10 sanığa hapis cezası
Furkan Apartmanı davasında istinaf yine bozdu
Tüfekle oynarken arkadaşını öldüren çocuğa 15 yıl hapis
Boşanma aşamasındaki sanığa 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi
