İsrail'in ABD ile ilişkileri sarsılıyor: Genç nesil değişen bakış açıları
İsrail'in Gazze'deki saldırıları, ABD'de kamuoyu desteğinde önemli bir düşüşe neden olurken, genç neslin İsrail'e bakış açısı değişiyor. Uzmanlar, ABD ile ilişkilerin düzelmesinin zorluğunu ve İsrail'in izole olma riskini vurguluyor.

The New York Times'ın "İsrail İçin Bir Test: Amerikanlarla Bağını Düzeltebilir mi?" başlıklı analizine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, en yakın müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarıyla olan ilişkilerinde ciddi bir yıpranmaya neden oldu. İsrail'in ABD'deki imajı, sadece 2024 yılında haftalarca süren Filistin destek gösterilerine sahne olan üniversite kampüslerinde değil, aynı zamanda yenilikçi Amerikalılar arasında da zarar gördü.
GENÇ AMERİKALILARIN İSRAİL'E BAKIŞI DEĞİŞİYOR
Geçtiğimiz ay The New York Times tarafından yapılan bir kamuoyu araştırması, ABD'deki Yahudilerin büyük bir kısmının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı hükümetini Gazze'deki operasyonları nedeniyle yoğun bir şekilde eleştirdiğini ortaya koydu. Katılımcıların çoğunluğu, İsrail'in saldırıları sonucunda on binlerce sivilin hayatını kaybetmesi ve insani yardımların engellenmesi gibi nedenlerle Tel Aviv yönetiminin savaş suçu işlediği görüşünü paylaştı. Washington Post'un gerçekleştirdiği bir anket ise, ABD'deki her 10 katılımcıdan 4'ünün İsrail'in soykırım suçu işlediğine inandığını gösteriyor. Bu durum, Kongre'deki ılımlı Demokratları dahi ülkenin İsrail'e yönelik askeri yardımını kısmak gibi daha sert tedbirler almaya yönlendiriyor. İsrail'e destek veren Cumhuriyetçiler, Demokratları "düşmanlarına yardım etmekle" suçlasa da, genç Evanjelik Hristiyanlar İsrail'e bakış açılarında büyükleriyle farklılık gösteriyor ve İsrail'i "kurban" yerine "zalim" olarak görmeye başladılar.
DEĞİŞEN GÖRÜŞLERİN GELECEĞİ
Maryland Üniversitesi'nde İsrail-Filistin meselesi üzerine çalışan Shibley Telhami, bu durumun geri döndürülemez olduğunu belirtti. Telhami, "Pearl Harbor nesli ve Vietnam nesli gibi, emsal bir Gazze neslimiz var. Vietnam Savaşı'ndan farklı olarak, medyanın güçlendirdiği, eş zamanlı olarak soykırıma şahit olduğumuz algısı var. Bu, İsrail'i 'kötü adam' olarak gören yeni bir nesil. Bu düşüncenin yok olacağını sanmıyorum," şeklinde konuştu. Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in ABD'nin siyasi, askeri ve ekonomik desteğine olan bağımlılığının belirginleştiğini vurgulayan Telhami, Tel Aviv yönetiminin ABD kamuoyunda olası bir desteği kaybetmesini "varoluşsal bir tehdit" olarak görebileceğini ekledi. ABD doğumlu İsrailli yazar Yossi Klein Halevi ise, ABD'deki üniversite kampüslerindeki İsrail karşıtı aktivistlerin söylemlerinden ziyade, apolitik öğrencileri etkileme seviyesinin kendisini şaşırttığını ifade etti. Bazı uzmanlar, sosyal medyadaki yıkıcı görüntülerin sona ermesiyle ABD'nin İsrail'e desteğinin yeniden artabileceğini düşünse de, Amerika Yahudi Demokratik Konseyi İcra Kurulu Başkanı Halie Soifer, "İsrail'e ilişkin görüşlerin biraz sıfırlanabileceğini düşünüyorum," dedi. İsrailli anketör Dahlia Scheindlin ise, "İnsanlar genelde verilen zararı olduğundan fazla tahmin ediyor. Katliamı durdurmak, bazı insanların rahat hissettikleri destekleyici bakış açısına dönmesini sağlayacaktır," diyerek geri dönüşün mümkün olduğunu savundu. Bu görüşün temelinde, ABD-İsrail ilişkilerinin "sağlam" olduğu fikri yatıyor. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski çalışanı Avner Golov, İsrail'in Çin'e karşı büyük güç yarışında ABD için değerli olduğunu ve Orta Doğu çıkarlarının merkezinde yer aldığını belirtti. Golov, anketlerin siyasi aşırıcılığın reddedildiğini gösterdiğini ve İsrail'deki halk protestolarının Netanyahu'ya baskı uygulayarak saldırıları sona erdirmeye teşvik ettiğini, bu nedenle İsrail demokrasisinin övgüye değer yönleri olduğunu iddia etti. Uzmanlar, İsrail'in ABD ile ilişkilerini düzeltmesinin ne kadar zor olursa olsun, Netanyahu'nun uluslararası toplumda İsrail'in izolasyonuna izin vermesi nedeniyle Tel Aviv'in bu hedefte çok az seçeneği olacağını belirtiyor. Middlebury College'dan Profesör Ted Sasson, İsrail'in ABD'ye "ihtiyacı olduğunu ve gidecek başka yeri olmadığını" vurgulayarak, İsrail'in Kongreyi ve gelecekteki ABD Başkanlarını destek vermeye ikna etmek için daha çok çalışması gerekeceğini söyledi. Amerikan Yahudi Komitesi Yöneticisi Ted Deutch ise ateşkesle birlikte dünyanın odağının İsrail'in Gazze'ye saldırılarından başka yöne kayacağını savundu.
Bakmadan Geçme
Bakan Fidan: İsrail, Suriye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor
İsrail'e şok! Türkiye dahil 8 ülkeden kritik hamle
Türkiye'den yeni ittifak hamlesi! İsrail ve Hindistan alarma geçti
Netanyahu, İran rejimini devirmeyi hedefliyor
İsrail Basınından Çarpıcı İddia: Mossad Binlerce Kürt Militanı Eğitti, Plan ABD Uyarısıyla Durdu
Bakanlık: Netanyahu hükümetinin yalanlarına kimse inanmıyor
