İsrail ve Lübnan, barış için masaya oturuyor: 14-15 Mayıs'ta kritik görüşmeler
ABD, İsrail ve Lübnan arasında 14-15 Mayıs'ta barış ve güvenlik anlaşması için kritik görüşmeler yapılacağını duyurdu. Amaç, terör gruplarına karşı net bir duruş sergileyerek kalıcı barış ve Lübnan'ın egemenliğini yeniden tesis etmek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Lübnan arasında 14-15 Mayıs tarihlerinde yeni bir görüşme turunun gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu buluşma, iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden gerilimi azaltma ve kalıcı bir barış zemini oluşturma çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.
ESASLI GÖRÜŞMELER VE YENİ BİR YAKLAŞIM
Aydınlatıcı bir açıklama yapan bakanlık, görüşmelerin temel amacının, her iki ülkenin de derin endişelerini ele alan kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasını ilerletmek olduğunu belirtti. Bu yeni tur, 23 Nisan'da gerçekleşen temasların üzerine inşa edilecek ve geçmiş yılların politikalarından ayrışarak yeni bir dönemin kapısını aralamayı hedefliyor. Amaç, terörist grupların yerleşip devlet otoritesini sarsmasına ve İsrail'in kuzey sınırını tehlikeye atmasına izin veren son 20 yılın başarısız yaklaşımlarından kesin bir kopuşu sağlamak.
EGEMENLİK, SINIRLAR VE YENİDEN İNŞA İÇİN ÇERÇEVE
Tarafların, Lübnan'ın tüm topraklarında egemenliğinin tam olarak yeniden tesis edilmesi, sınırların belirlenmesi ve Lübnan'da insani yardım ile yeniden inşaya yönelik somut yollar yaratılması için bir çerçeve oluşturacağı öngörülüyor. ABD'nin, İsrail için kalıcı güvenlik ile Lübnan için egemenlik ve yeniden inşa sağlayacak ulusal çıkarları uzlaştırmak için çalışacağı kaydedildi. Bu sürecin, Hizbullah'ın tamamen silahsızlandırılmasına bağlı olduğu da açıklamada vurgulandı. Bu görüşmeler, on yıllarca süren çatışmayı sona erdirme ve kalıcı bir barış tesis etme yönünde atılmış önemli bir adım olarak görülüyor.
Bakmadan Geçme
İsrailli bakan Batı Şeria'da savaş çağrısı yaptı
Hakan Fidan: İsrail'in uluslararası yalnızlaşması devam ediyor
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Macron ile ikili ilişkileri görüştü
Bakan Fidan: İsrail, Suriye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor
İsrail'e şok! Türkiye dahil 8 ülkeden kritik hamle
Türkiye'den yeni ittifak hamlesi! İsrail ve Hindistan alarma geçti
