Sırbistan'ın NATO'ya meydan okuyan hamlesi: Balkanlar'da Çin teknolojisiyle 'çelik kubbe' kuruluyor
Sırbistan, NATO üyesi olmayan bir ülke olarak, Balkanlar'daki güvenlik endişeleriyle Çin teknolojisini kullanarak hava savunmasını güçlendiriyor. Orta menzilli füzelerden radar sistemlerine kadar hibrit bir savunma hattı kuruluyor.

Balkanlar'daki güvenlik dengelerinin yeniden şekillendiği bu çalkantılı dönemde, Sırbistan hava savunma sistemlerini Çin teknolojisiyle güçlendirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić'in yakın zamanda duyurduğu "stratejik silah sözleşmeleri"nin imzalanacağı açıklaması, Sırbistan ve Çin arasındaki askeri iş birliğinin zirveye ulaştığını gösteriyor.
GİZLİ SEVKİYATLAR VE HİBRİT SAVUNMA
Savunma çevrelerinin dikkatle takip ettiği bir diğer gelişme ise, Çin'in Urumçi kentinden Sırbistan'daki Batajnica Hava Üssü'ne doğru yoğunlaşan askeri hava trafiği. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden yapılan dolaylı rotalarla dev nakliye uçaklarının, Sırbistan'ın yeni hava savunma bataryalarını taşıdığı tahmin ediliyor. Bu gizlilik dolu sevkiyatlar, Sırbistan'ın savunma modernizasyonunda Çin'e olan stratejik bağımlılığını ve iş birliğini daha da pekiştiriyor.
ÇOK KATMANLI CAYDIRICILIK HAMLESİ
Sırbistan'ın kurmayı hedeflediği savunma yapısı, küresel ölçekte nadir görülen bir "hibrit" model sergiliyor. Belgrad yönetimi, füze ve vurucu güç alanında Çin yapımı orta menzilli HQ-22 (FK-3) ve kısa menzilli HQ-17AE sistemlerini kullanırken, gözetleme ve radar sistemlerinde Fransız Thales'in ileri teknoloji ürünlerini tercih ediyor. Hava sahasını ise Fransa'dan sipariş edilen Rafale savaş uçaklarıyla güvence altına almayı planlıyor. Cumhurbaşkanı Vučić'in, Hırvatistan, Arnavutluk ve Kosova arasındaki ittifakın bölgeyi daha karmaşık hale getirdiğine dair endişeleri, bu silahlanma hamlesinin arkasındaki temel gerekçe olarak öne çıkıyor. NATO üyesi olmayan Sırbistan, Avrupa'nın kalbinde Çin ve Batı teknolojilerini harmanlayarak çok katmanlı bir "çelik kubbe" inşa etme ve bölgesel caydırıcılığını artırma peşinde.
Bakmadan Geçme
Mladiç'e Resmi Tören Tepkisi: Soykırım Failine Skandal Uğurlama
Plenković'ten Sırbistan'a Mladić uyarısı: "AB kapısını kapatırsınız"
Zelenskiy kış için 360 Patriot füzesi istedi
Türkiye'nin hava savunması güçleniyor: ASELSAN ve ROKETSAN ile kritik anlaşmalar imzalandı
TOLGA yakın hava savunma sistemi, uluslararası testlerde büyük başarı elde etti
Almanya'nın Patriot sistemi Kürecik'e yerleştirildi
