Gündem

Terörle mücadele yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM'de kabul edilen yeni yasa ile PKK/KCK'nın silah bırakması ve fiili varlığına son vermesi durumunda bazı soruşturma, kovuşturma ve infazlar ertelenebilecek; kasten öldürme suçu kapsam dışı kaldı.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Terörle mücadele yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda uzun süredir tartışılan ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" ile ilgili düzenlemeleri içeren Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, yapılan oylama sonucunda kabul edilerek yasalaştı. Teklifin yasalaşmasıyla, PKK/KCK terör örgütünün silah bırakması ve fiili varlığına son vermesi şartıyla bazı soruşturma, kovuşturma ve infaz süreçlerinin ertelenmesine yönelik usul ve esaslar belirlendi.

Kapsam dışı suçlar ve erteleme şartları

Getirilen düzenlemeler kapsamında, örgüt kurma veya yönetme, örgüt üyeliği, örgüte yardım etme, örgüt propagandası yapma gibi suçlar ile örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a tabi suçlar erteleme kapsamına alınabilecek. Ancak, kasten öldürme suçu bu kapsamın dışında tutuldu. Örgütün fiili varlığına son verdiğinin ve kontrolündeki tüm silah ve mühimmatın teslim edildiğinin güvenlik birimlerince tespit edilmesi ve Milli Güvenlik Kurulu kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanması halinde, erteleme kararı devreye girecek. Bu süreçte yeni bir terör suçu işlenmesi durumunda ise erteleme kararı iptal edilecek.

Denetim ve başvuru süreci

Kanunun uygulanmasını takip etmek ve koordine etmek amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında ilgili bakanlar ve istihbarat birimlerinin temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulacak. Bu kurul, örgütün tasfiyesine ilişkin gelişmeleri izleyecek ve gerekli gördüğünde hukuki düzenleme taleplerinde bulunabilecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler, Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren altı ay içinde ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına veya kurulun görevlendireceği kurumlara başvuruda bulunabilecek. Kanunun uygulanması sırasında görev alacak kişilere, görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluk getirilmeyeceği de hükme bağlandı.

Bu Yazıyı Paylaş