Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremde mağdur olan vatandaşlara, ilk etaapta 10 bin TL tutarında yardım yapılacağını duyurmuş, yardımlar yapılmaya başlamıştı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) 10 bin TL'lik 'Hane Başı Destek Ödemeleri'nin kesinleşmemiş hasar tespit verileri üzerinden alınan ikametgah verisi dikkate alınarak gerçekleştirildiği belirtilip, "Şu ana kadar 680 bin 268 hanede hasar tespit çalışması tamamlanmış olup, ödemelere başlanmıştır" denildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen konutlara yönelik 10 bin TL tutarındaki Hane Başı Destek Ödemeleri yapılmaya başlanmıştır. Ödemeler; AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığınca kesinleşmemiş hasar tespit verileri üzerinden alınan ikametgah verisi dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar 680 bin 268 hanede hasar tespit çalışması tamamlanmış olup, ödemelere başlanmıştır" denildi.

Hasar tespit çalışmalarının sahada devam ettiği belirtilerek, "Çalışmalar sonuçlandıkça ödemeler yapılmaya devam edecektir. Hane Başı Destek Ödemeleri, Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşlarımızın doğrudan hesabına, hesabı bulunmayan vatandaşlarımızın ise TC kimlik numaralarına yapılmaktadır. Ödeme yapılan vatandaşlarımıza bilgilendirme mesajı (SMS) gönderimine başlanmıştır" denildi. 

Ancak ödemelerin hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılması zor durumda olan diğer depremzedelere çare olmadı. Her şeylerini kaybettiklerini hatırlatan depremzedeler, "Madem bir yardım yapılacak. Bir an önce yapılsın ki bir yaramıza çare olsun. Bu yardım evimizi yeniden yapmaya yetmez. Ama günlük ihtiyaçlarımız için destek olabilirdi" ifadelerini kullandı.

DHA

Editör: Yadigar Hanım